Τρεις σεισμοί από 4,1 έως 4,8 Ρίχτερ μέσα σε 25 λεπτά ταρακούνησαν την Κρήτη

88

crete-seismos-

Τριπλή δόνηση (4,1 4,8 και 4,5 Ρίχτερ) με διαφορά λίγων λεπτών – Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί από τους κατοίκους του Ηρακλείου – Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε την πρώτη σεισμική δόνηση στα 4,5 Ρίχτερ, τη δεύτερη στα 4,8 Ρίχτερ και την τρίτη στα 4,6 Ρίχτερ

Συχνές σεισμικές δονήσεις καταγράφονται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στα ανοιχτά της Κρήτης, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή νότια του Ηρακλείου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Μέχρι και αυτή την ώρα, ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Συγκεκριμένα:

Τρεις σεισμοί μεγέθους 4,1, 4,8 και 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά της Κρήτης.

Ο πρώτος σεισμός (ώρα 11:22) είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μιαμούς Ηρακλείου.

Ο δεύτερος σεισμός (ώρα 11:23) είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πύργου Ηρακλείου.

Ο τρίτος σεισμός (11:47) είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου. Η νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στα νότια παράλια της Κρήτης, με μικρή διαφορά ώρας από τις δύο προηγούμενες. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων του Δήμου Φαιστού, στο Ηράκλειο. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καταγράφηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε την πρώτη σεισμική δόνηση στα 4,5 Ρίχτερ, τη δεύτερη στα 4,8 Ρίχτερ και την τρίτη στα 4,6 Ρίχτερ.

Δείτε πώς κατέγραψε την τριπλή σεισμική δόνηση το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο

crete-doniseis-seismoi-augoustos-seismostora
seismos_kriti

Β. Καραστάθης: Πρώιμο να κάνουμε εκτιμήσεις

«Είναι στην περιοχή νότια του νομού Ηρακλείου, κοντά στους Καλούς Λιμένες. (Συγκεκριμένα) είναι έντεκα χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων του Ηρακλείου» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

Ενώ αποσαφήνισε:

«Η περιοχή είναι το λεγόμενο ελληνικό τόξο. Είναι νότια της Κρήτης. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής. Έχουμε έντονη δραστηριότητα στην περιοχή εκεί. Για τα δεδομένα του τόξου θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι στιγμής μια φυσιολογική δραστηριότητα. Ωστόσο, καλό να περιμένουμε και τη συνέχεια να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Είναι πολύ πρώιμο, ειδικά γι αυτή την περιοχή, να κάνουμε εκτιμήσεις από το πρώτο γεγονός. Και αυτή τη στιγμή είναι δύο σεισμοί με πολύ κοντινή χρονική. Πρακτικά τώρα ξεκίνησε η ακολουθία (…)

Δε νομίζω ότι θα υπάρχουν ζημιές με αυτό το μέγεθος, και μάλιστα έγινε σε θαλάσσιο χώρο.

Ίσως κάποια οικήματα, κάποιες οικίες, παλιές, αλλά σε αυτή την απόσταση με αυτό το μέγεθος, σε θαλάσσιο χώρο δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ζημιές».