Τραγωδία στο Μάτι: 2 χρόνια μετά

της Ελένης Σπηλιωτακοπούλου

302

Η θλιβερή επέτειος της 23ης Ιουλίου 2018, της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι σημαδεύεται φέτος, δύο χρόνια μετά, από δύο γεγονότα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Από την απόφαση της Δικαιοσύνης ότι οι κατηγορίες που βαραίνουν τους υπεύθυνους δεν μπορούν να μετατραπούν σε κακουργήματα, αλλά είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και για τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής “έλυσαν” τους μεταξύ τους λογαριασμούς σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την τραγική αυτή κατάσταση. Πολιτικές παρεμβάσεις, απειλές και μυστικοπάθεια για μια υπόθεση που στοίχισε ζωές.

Η καταστροφική αυτή πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε, με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Εκείνη την ημέρα όμως της 23ης Ιουλίου έγιναν λάθη, πολλά λάθη. Από τα στελέχη της τότε κυβέρνησης, τη Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Δήμο και την Περιφέρεια. Το μεγαλύτερο λάθος όμως, ήταν ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν τι πραγματικά συνέβη.

Το πρόβλημα είναι τελικά, τι ανθρώπους εμπιστεύτηκε ο τότε Πρωθυπουργός και σε ποιες θέσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων. Πέρα από αυτό όμως, τελικά είχαμε ένα κράτος που την ώρα της κρίσης δεν ήξερε πώς να αντιδράσει και πώς να διαχειριστεί κάτι τόσο μεγάλο, κάτι τόσο τραγικό. Γιατί, αυτοί οι άνθρωποι που ήταν σε θέση να προλάβουν τη ζημιά – αν όχι, να τη σταματήσουν με κάποιο τρόπο – δεν δίστασαν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές για τα δικά τους παιχνίδια εξουσίας.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Ριζικά. Η λέξη μεταρρύθμιση πλέον δεν αρκεί για να περιγράψει όλα όσα πρέπει να γίνουν. Και άπ’ τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα πλέον, μήπως να κάνει η τωρινή; Μετά το ντοκουμέντο της “Καθημερινής” όπου ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής ισχυρίζεται ότι άφησαν περιοχές και ζωές (θα πω εγώ) να καούν για επιχειρησιακό ξεκαθάρισμα θα πρέπει τουλάχιστον να διερευνήσει σε βάθος και καθαρά, αυτή τη φορά, ποιοι πραγματικά ευθύνονται και να αποδοθούν ευθύνες, όχι για τις περιουσίες, αλλά για την μνήμη των θανόντων.

Μέχρι σήμερα οι αποκαλύψεις, αφορούσαν την εγκληματική αμέλεια του κράτους. Τώρα, μαθαίνουμε για απάτη και για συνειδητή διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος των ίδιων των πολιτών. Γι’ αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν πιέσεις για να βγει στο φως η αλήθεια. Όλη η αλήθεια. Το χρωστάμε σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους με αυτό τον τραγικό τρόπο. Μόνο η αλήθεια μπορεί να απελευθερώσει όλους όσους έζησαν αυτή την τραγωδία, ζωντανούς ή νεκρούς.