Τραγωδία στις ΗΠΑ: Πέθανε 9χρονο προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα

588

Screenshot_2021-03-26_at_9_43_16_PM

Η τραγωδία σημειώθηκε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών στα νότια σύνορά τους

Παιδί από το Μεξικό, ηλικίας 9 ετών, έχασε τη ζωή του ενώ προσπαθούσε να περάσει τον ποταμό Ρίο Γκράντε για να μπει στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αμερικανική συνοριοφυλακή, η οποία δίνει αγώνα για να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές ανηλίκων από την Κεντρική Αμερική.

Οι συνοριοφύλακες εντόπισαν τρεις ανθρώπους, που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, σε ένα νησάκι στη μέση του ποταμού: ήταν μια γυναίκα από τη Γουατεμάλα με το παιδί της, ηλικίας 3 ετών, καθώς και ένα παιδί από το Μεξικό, 9 ετών. Κατάφεραν να επαναφέρουν τη γυναίκα και το νήπιο, όμως το 9χρονο, το φύλο του οποίου δεν προσδιορίστηκε, πέθανε.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η γυναίκα είχε κάποια σχέση με το 9χρονο παιδί. Η τραγωδία αυτή σημειώθηκε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών στα νότια σύνορά τους: περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο και από αυτούς περίπου 10.000 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Οι ροές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τον Μάρτιο, όταν κατά μέσο όρο έφταναν στα σύνορα 5.000 άνθρωποι ημερησίως και από αυτούς μόνο οι μισοί ήταν ενήλικοι που ταξίδευαν μόνοι τους.

Οι υγειονομικοί κανόνες που ισχύουν από την αρχή της πανδημίας της Covid-19 επιτρέπουν στις ΗΠΑ να επαναπροωθούν αμέσως στο Μεξικό όλους τους μόνους ενήλικες και τις οικογένειες, κάτι όμως που καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο όταν έχουν πολύ μικρά παιδιά (κάτω των 7 ετών).

Την Τετάρτη, μόνο 300 μέλη οικογενειών στάλθηκαν πίσω στο Μεξικό, από τους περίπου 6.000 μετανάστες που εντοπίστηκαν. Όσο για τους ασυνόδευτους ανήλικους, φιλοξενούνται σε χώρους της συνοριοφυλακής, υπό φυσιολογικές συνθήκες για λιγότερες από 3 ημέρες. Στη συνέχεια στέλνονται σε δομές φιλοξενίας, μέχρι να εντοπιστούν συγγενείς τους ή να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες. Επί του παρόντος «συλλαμβάνουμε περισσότερα παιδιά απ’ όσα στέλνουμε» (σ.σ. σε δομές), ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της συνοριοφυλακής.

«Καταβάλαμε προσπάθειες για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, όμως δεν είμαστε ειδικοί σε ό,τι αφορά την κράτηση», πρόσθεσε.

«Προσπαθούμε, ώστε να παιδιά που έχουμε υπό την ευθύνη μας να έχουν πρόσβαση σε ντουζιέρες, να έχουν γεύματα και την ευκαιρία να κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες, όμως είναι κάπως δύσκολο», ιδίως σε ορισμένα κέντρα στο νότιο Τέξας, παραδέχτηκε.