Τουρκία: Οι γιατροί προειδοποιούν για επικίνδυνες καταστάσεις λόγω κορωνοϊού

51

Την ώρα που σε όλο τον κόσμο οι πολίτες αλλά και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στα μέτρα κατά του ιού, στην Τουρκία οι συνθήκες καραντίνας είναι χαλαρές ενώ οι νοσοκομειακές δομές παρουσιάζουν ελλείψεις.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι η Τουρκία λειτουργεί σωστά με βάση τις κινήσεις που έχουν γίνει κατά του ιού. Τα σχολεία έκλεισαν σχετικά νωρίς, οι μεγάλες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, τα σύνορα με επικίνδυνα κράτη έκλεισαν και ηλικιωμένοι άνω των 65 απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν.  Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φεχρετίν Κότσα  ενημερώνει μέσω twitter καθημερινά την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις. Όλο ελπίδα ανακοινώνει τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Ακόμη και η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε μόνιμη βάση στα μαχαίρια με την κυβέρνηση, δείχνει ικανοποιημένη από τη διαχείριση της κρίσης.

Δεν πείθονται όμως όλοι από την εικόνα. Η DW μίλησε με γιατρούς, που φροντίζουν ασθενείς με covid19. Ανώνυμα καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις της κυβέρνησης και εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για το εάν μπορεί η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. «Το πρόβλημα δεν είναι η θνησιμότητα που προκαλεί ο ιός, αλλά ο τεράστιος αριθμός των φορέων του, που αυξάνεται ραγδαία. Ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει αρκετός ιατρικός εξοπλισμός και αναπνευστήρες για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες» λέει ένας γιατρός.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα τεστ. Ο υπουργός Υγείας Κότσα διαβεβαιώνει τον κόσμο ότι έχουν γίνει αρκετά τεστ, για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού. “3952 τεστ έγιναν τα τελευταία 24ωρα”, έγραψε προχθές στο Twitter. Όμως πολλοί γιατροί επισημαίνουν ότι αυτό δεν ισχύει. «Το 90% των ασθενών μας ακολουθούν θεραπεία κατά του κορωνοϊού, χωρίς να έχει διαγνωστεί προηγουμένως ότι φέρουν τον ιό, επειδή δεν έχουν κάνει τεστ. Επιτρέπεται μόνο ένα με δύο τεστ ανά 100 ασθενείς» λέει ένας γιατρός, ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία. «Ακόμη κι αν οι ασθενείς εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας ή δύσπνοια, δεν γίνονται τεστ. Γι’ αυτό και ο γκρίζος αριθμός των φορέων του ιού πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος στην Τουρκία».