Τοξικό νέφος στην Κορινθία από τη φωτιά στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων

512

Μπορεί να τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων στην Κόρινθο, οι συνέπειες του σοβαρού για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον περιστατικού δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί. Αυτό που υπάρχει όμως, είναι ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες σε έλεγχο της Περιφέρειας διαπιστώθηκε πλήθος παρανομιών.

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά χθες το βράδυ η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε λόφους σκουπιδιών, δίπλα σε κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) στην Κορινθία. Και ενώ οι συνέπειες του σοβαρού για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον περιστατικού δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί, γεννώνται ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες σε έλεγχο της Περιφέρειας διαπιστώθηκε πλήθος παρανομιών.

Η φωτιά στους χώρους της εταιρείας «ECORAP» στον Δήμο Βέλου – Βόχας Κορινθίας ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας και (όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες ανάλογες περιπτώσεις) είναι πολύ δύσκολο να κατασβεστεί, καθώς κατακαίει πλαστικά και κάθε λογής σκουπίδια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 16 πυροσβεστικά με 32 πυροσβέστες, οι οποίοι μέχρι αργά χθες το βράδυ προσπαθούσαν να σκεπάσουν τον χώρο με χώμα. Η φωτιά πάντως δεν απειλούσε το εργοστάσιο διαλογής, καθώς ξέσπασε σε γειτονικό χώρο όπου γινόταν απόθεση σκουπιδιών. «Η εταιρεία ήταν συμβεβλημένη με κάποιους δήμους. Όμως συνεχώς υπήρχαν προβλήματα», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. «Αναρωτιόμαστε πώς θα διαχειριστεί η πολιτεία την κατάσταση τώρα, πώς θα αποκατασταθεί ο χώρος και πού θα πάνε τα καμένα σκουπίδια, αφού δεν υπάρχει ΧΥΤΥ στην Πελοπόννησο, πλην του Ξυλοκάστρου που είναι γεμάτος». Τόσο ο κ. Νίκας όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιόλης βρέθηκαν χθες στο σημείο της καταστροφής. «Οι υπεύθυνοι της εταιρείας μας είπαν ότι η φωτιά έπιασε στο υπόλειμμα από τη διαλογή των σκουπιδιών, το οποίο οι δήμοι δεν έρχονταν να παραλάβουν», λέει ο κ. Γκιόλης.

Αυτοψία

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Κώστας Αραβώσης, μόλις κατασβεστεί η φωτιά θα διαταχθεί αυτοψία από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ θα κινητοποιηθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς (μέσω της οποίας καθορίζονται τα μέτρα, τα οποία πληρώνει ο υπεύθυνος για τη ρύπανση). Πάντως, σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, εταιρείες έχουν κηρύξει πτώχευση, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η είσπραξη του κόστους.