Τώρα απειλεί και το Ιράκ ο Τραμπ

168

Με σοβαρές κυρώσεις απειλεί τώρα το Ιράκ ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το χθεσινό -μη δεσμευτικό-ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου που ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

 

«Έχουμε μια εξαιρετικά δαπανηρή αεροπορική βάση εκεί. Κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια για να οικοδομήσουμε. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας πληρώσουν πίσω για αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μιλώντας στο προεδρικό αεροσκάφος ο Ντ. Τραμπ είπε πως αν το Ιράκ ζητήσει από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν με μη φιλικό τρόπο, «θα τους επιβάλουμε τέτοιες κυρώσεις που δεν θα έχουν ξαναδεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Θα κάνει τις ιρανικές κυρώσεις να μοιάζουν κάπως ήπιες».

Σημειώνεται ότι περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS, που χθες έπαυσε τις επιχειρήσεις του στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το CNN, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι, σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση κείμενο που θα περιορίζει τις στρατιωτικές ενέργειες του Τραμπ.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η κ. Πελόζι έστειλε μια επιστολή μέσω της οποίας δηλώνει τα εξής:

«Ως μέλη του Κογκρέσου, η πρώτη μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε τον αμερικανικό λαό ασφαλή. Γι’ αυτόν τον λόγο ανησυχούμε ότι η διοίκηση έλαβε αυτή τη δράση χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο και χωρίς σεβασμό για τις πολεμικές εξουσίες του Κογκρέσου, όπως απορρέουν από το Σύνταγμα.

Την εβδομάδα αυτή, το Σώμα θα εισαγάγει και θα ψηφίσει ψήφισμα για την εξουσία πολέμου προκειμένου να περιοριστούν οι στρατιωτικές ενέργειες του προέδρου όσον αφορά το Ιράν. Το ψήφισμα αυτό είναι παρόμοιο με το ψήφισμα που εισήγαγε ο γερουσιαστής Tim Kaine στη Γερουσία. Επαναλαμβάνει τις καθιερωμένες εποπτικές αρμοδιότητες του Κογκρέσου, επιβάλλοντας ότι εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα από το Κογκρέσο, οι στρατιωτικές εχθροπραξίες της διοίκησης όσον αφορά το Ιράν θα σταματήσουν μέσα σε 30 ημέρες».

Τέλος, η Πελόζι επανέλαβε ότι η δολοφονία του Σουλεϊμανί «έθεσε σε κίνδυνο τα μέλη των υπηρεσιών μας, τους διπλωμάτες και άλλους, διακινδυνεύοντας μια σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν».

Όπως παρατηρεί το CNN, η διοίκηση του Τραμπ κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της πολιτικής καταιγίδας που προκάλεσε ο ίδιος με τη δολοφονία του ανώτατου στρατηγού του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο ισχυρισμός του Τραμπ πως η αεροεπιδρομή της προηγούμενης εβδομάδας έκανε τους Αμερικανούς πιο ασφαλείς δοκιμάζεται από κλιμακούμενα γεγονότα που φαίνεται να αφήνουν τις ΗΠΑ πιο ευάλωτες και απομονωμένες, σχολιάζει το CNN.

Ο Τραμπ απάντησε στις επικρίσεις των Δημοκρατικών, που είναι εξοργισμένοι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί πριν το πλήγμα που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν, ακόμη και δυσανάλογα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, για να ειρωνευτεί τις αντιδράσεις αυτές, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις του θα ισοδυναμούν με επίσημη γνωστοποίηση, εφόσον αποφασίσει να πλήξει το Ιράν.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισήμανε ότι έχει αρχίσει να ενημερώνει τους αξιωματούχους του Κογκρέσου για την επιχείρηση της Παρασκευής και δεσμεύθηκε να «τους κρατήσει πλήρως ενήμερους».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για να διεξαγάγει οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επιχείρηση, ο Πομπέο απάντησε: «Έχουμε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα».

Γερμανός ΥΠΕΞ: Δεν βοηθούν οι απειλές
Οι απειλές για επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράκ «δεν βοηθούν», εκτίμησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Δεν πιστεύω ότι έχει αποτέλεσμα να προσπαθούμε να πείσουμε το Ιράκ με απειλές αλλά με επιχειρήματα», σχολίασε ο Μάας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία θα συζητήσουν σήμερα τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα αντιδράσουν στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τεχεράνης.