Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί για κορωνοϊό στον παιδίατρο – Ποια θα είναι η διαδικασία

356

Στο κομβικό πεδίο του εμβολιασμού των εφήβων στα ιατρεία των παιδιάτρων της χώρας -αντί για τα εμβολιαστικά κέντρα- εισέρχεται στις αρχές Οκτωβρίου η εμβολιαστική επιχείρηση για τον κορωνοιό “Ελευθερία”. Πρόκειται για μια σημαντική μετάβαση στη διαχείριση της επιδημίας, καθώς οι περίπου 650.000 έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων αποτελούν πληθυσμό στόχο του κορωνοιού και ο εμβολιασμός τους θα ανακόψει τη μετάδοση της λοίμωξης COvid-19.

Παράλληλα, όμως, η θωράκιση των εφήβων θα είναι προπομπός και για την επόμενη εμβολιαστική ομάδα που θα κληθούν να θωρακίσουν οι Έλληνες παιδίατροι, την ομάδα των παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων, αφού στις αρχές του επόμενου έτους θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech θα χορηγείται και σε αυτά. Η εταιρία ανακοίνωσε χθες πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες και πως θα υποβάλει σχετικό αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και αμέσως μετά και στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό των εφήβων στα παιδιατρικά ιατρεία ανά την επικράτεια διευθετούνται με ταχύ ρυθμό το τελευταίο 15νθήμερο οπότε και συμφωνήθηκε η διεύρυνση της “Ελευθερίας” και με τους εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της παιδιατρικής κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια εξετάστηκε το ίδιο μοντέλο με όλους τους ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς κα ώστε να μπουν στην εμβολιαστική εκστρατεία. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 15,7% των εφήβων ηλικίας 12-14 χρόνων και το 28,7% εκείνων ηλικίας 15-17 χρόνων.

Οι παιδιάτροι που θα συμμετάσχουν, θα συμβληθούν με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες ώστε να υπάρχει ο σχετικός κατάλογος σε κάθε περιοχή. Ο εφοδιασμός τους με τα εμβόλια mRΝΑ θα γίνεται εφόσον προγραμματίσουν τουλάχιστον έξι συνεχόμενα ραντεβού για εμβολιασμό -όσες και οι δόσεις που περιέχει κάθε φιαλίδιο του σκευάσματος Pfizer-BioNTech το οποίο ως γνωστόν μόλις ανοιχθεί πρέπει να χορηγηθεί μέσα σε λίγες ώρες. Ο χρόνος συντήρησης του εμβολίου μετά το άνοιγμά του και η παραλαβή του από νοσοκομεία ή mega εμβολιαστικά κέντρα όπου υπάρχουν, ουσιαστικά υπαγορεύει και τη διαδικασία που θα ακολουθείται, με τους παιδιάτρους να ετοιμάζονται να δρομολογούν τα εμβολιαστικά ραντεβού άπαξ εβδομαδιαίως και σε διακριτό χρόνο από τα άλλα ραντεβού τους. Στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με το υπουργείο Υγείας έχει εξεταστεί και το ενδεχόμενο να μπορούν να εμβολιάζουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας εκτός από τον ανήλικο, εφόσον τους ζητηθεί.

Συνολικά οι ιδιώτες παιδίατροι είναι περίπου 3.500. Στα ιατρεία τους διενεργείται το 75% των εμβολιασμών του εθνικού προγράμματος που αφορά τους ανηλίκους. “Η συμβολή μας είναι σημαντική στην υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Καθένας από μας χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με την οικογένεια το παιδιά της οποίας παρακολουθούμε από νεογέννητο μέχρι και έφηβο. Θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουμε πυλώνες του εμβολιασμού. Πολύ δε περισσότερο με το συγκεκριμένο νόσημα. Όλα δείχνουν πως σε βάθος χρόνου το συγκεκριμένο εμβόλιο θα γίνει ενδημικό, θα χορηγείται όπως το αντιγριπικό εμβόλιο” λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των παιδιάτρων που θα ενταχθούν στη διαδικασία. Εκτιμάται ότι το ποσοστό θα αυξάνεται σταδιακά. Πάντως θεωρείται θετικό ότι σημαντική μερίδα παιδιάτρων εκδηλώνει ενδιαφέρον προς τους κατα τόπους φορείς και ζητεί περαιτέρω ενημέρωση για τους εμβολιασμούς. Έχουν ήδη προγραμματιστεί ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή επιστημονικών και Υγειονομικών αρχών. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης τυχόν προβληματισμών ή επιφυλάξεων που μπορεί να υπάρχουν στα μέλη της ώστε να συζητούνται και να αποσαφηνίζονται τα σχετικά ζητήματα που μπορεί να μπλοκάρουν την αντιμετώπιση της επιδημίας κορρωνοιού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα