Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η Τουρκία στο Αιγαίο – Αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

199

Σε άλλα, πολύ πιο άγρια επίπεδα περνάει πλέον η τουρκική επιθετικότητα καθώς η Άγκυρα προχωράει ένα βήμα παραπέρα και συνδέει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με την ευθεία και ανοιχτή αμφισβήτηση από μέρους της, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.

Κυριαρχία… υπό όρους, η τουρκική αξίωση

Αυτό προκύπτει από τη νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, -σύμφωνα με την «Καθημερινή»- στην οποία επιστολή τονίζεται ότι από την στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι’ αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Μάλιστα η εξέλιξη αυτή δεν αφορά κάποιες βραχονησίδες ή μικρά νησάκια, αλλά μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Σάμος, η Ικαρία κλπ. Είναι σαφές ότι η Τουρκία προχωράει στις συγκεκριμένες κινήσεις για τις οποίες είχε μιλήσει προχτές ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον απόηχο της υπογραφής της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Η απάντηση της Αθήνας αναμένεται καταρχήν σε διπλωματικό επίπεδο με απαντητική επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η απάντηση -όπως λένε οι πληροφορίες- θα αναδεικνύει το έωλο των τουρκικών επιχειρημάτων από νομική άποψη καθώς η κυριαρχία δεν τελεί υπό όρους. Κοινώς μια χώρα προστατεύει τα εδάφη της με τις ένοπλες δυνάμεις της.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr