Το τηλεφώνημα που θα «κρίνει» τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ιντλίμπ

67

Από μια κλωστή κρέμεται η ισορροπία δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Συρία. Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία και σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν θα καθορίσει τις ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από την Ιντλίμπ όσο η Δαμασκός συνεχίζει τη «βίαιη επίθεσή της» και ενώ το ζητούμενο παραμένει η σύναψη μιας συμφωνίας ανακωχής.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε μια τετραμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε την επικοινωνία που είχαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη «για να εδραιώσουν μια ανακωχή στην Ιντλίπ». Όμως, σχετικά με την πρόταση για μια τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, «ο Πούτιν δεν έδωσε την απάντηση που ήλπιζαν» οι δύο ηγέτες, δήλωσε ο Ερντογάν.

Φόβοι ΟΗΕ για «λουτρό αίματος»

Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν σήμερα την έκκλησή τους για διακοπή των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, εκφράζοντας τον φόβο ότι η βία «μπορεί να καταλήξει σε λουτρό αίματος».

Περίπου το 60% των 900.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά έχουν εγκλωβιστεί σε έναν όλο και περισσότερο συρρικνούμενο χώρο, είναι παιδιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η «αδιάκοπη βία» πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε αυτό «που φοβόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει, σε ένα λουτρό αίματος», είπε.