Το θωρακισμένο Audi A8 L Security παρουσιάστηκε στη Ρωσία

του Χρήστου Πρεβεζιάνου

91

Η Γερμανική εταιρεία παρουσίασε στη Ρωσία τη νέα θωρακισμένη έκδοση του A8 L, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τα κορυφαία συστήματα προστασίας ώστε να εξασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών.

Η ζήτηση θωρακισμένων αυτοκινήτων είναι αρκετά μεγάλη από ανθρώπους VIP, αλλά και από τους επιχειρηματικούς κύκλους. Έτσι πολλές εταιρείες μετατρέπουν τα κορυφαία μοντέλα τους σε αυτοκίνητα αυξημένης ασφάλειας. Μια από αυτές είναι και η Audi, η οποία πέντε χρόνια μετά τη θωρακισμένη έκδοση του A8 της προηγούμενης γενιάς, παρουσίασε τη νέα γενιά της γερμανικής λιμουζίνας σε θωρακισμένη έκδοση με την ονομασία A8 L Security και σύμφωνα με τη Γερμανική εταιρεία είναι το πιο ασφαλές αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ.

To A8 L Security έχει λάβει πιστοποίηση θωράκισης VR9, με την καμπίνα να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη από τα ειδικά κράματα αλουμινίου, τις ειδικές ίνες και το χάλυβα υψηλής αντοχής που έχουν χρησιμοποιηθεί για την προστασία της, αλλά και από τα αλεξίσφαιρα κρύσταλλα που προσφέρουν προστασία επιπέδου 10.

Ακόμα περιλαμβάνει ενδοεπικοινωνία, σύστημα πυρόσβεσης και ένα εφεδρικό σύστημα εξαερισμού με καθαρό αέρα, σε περίπτωση επίθεσης με χημικά. Επίσης διαθέτει ελαστικά υψηλής αντοχής run-flat, τα οποία ακόμη και αν τρυπήσουν, επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να διανύσει μια απόσταση 80 χιλιομέτρων με ταχύτητα έως 80 χλμ./ώρα, αλλά και ένα πυροτεχνικό σύστημα που σε περίπτωση που οι πόρτες «κολλήσουν» και δεν μπορούν να ανοίξουν, μπορεί να ενεργοποιηθεί προκειμένου να ανατινάξει τους μεντεσέδες των πορτών για να βγουν μέσα από το αυτοκίνητο οι επιβάτες.

Λόγω όλων των υλικών και του επιπλέον εξοπλισμού που έχουν χρησιμοποιηθεί, το βάρος του A8 L Security φτάνει τα 3.875 κιλά. Ωστόσο για την κίνηση του φροντίζει ο twin-turbo V8 κινητήρας του S8, απόδοσης 570 ίππων και 800 Nm ροπής. Με τις επιδόσεις του να είναι

καλές αν αναλογιστούμε το βάρος του, καθώς τα 0-100 χλμ./ώρα τα κάνει σε 6,3 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 210 χλμ./ώρα.

Η θωρακισμένη έκδοση του A8 L Security διαφέρει εμφανισιακά από το A8 L, χάρις στα μπλε LED στους προβολείς και τον προσθαφαιρούμενο «φάρο» για τις επείγουσες καταστάσεις. Ωστόσο για την μετατροπή του ώστε να καλύπτει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας απαιτούνται επιπλέον 400 ώρες εργασίας σε σχέση με το κανονικό A8 L, με τις εργασίες να γίνονται σε ειδικές εγκαταστάσεις. Η τιμή του είναι 750.000 δολάρια, ενώ για την παράδοσή του απαιτούνται 3 με 6 μήνες από τη στιγμή της παραγγελίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλα τα θωρακισμένα οχήματα της εταιρείας ελέγχονται από τις αρχές ασφαλείας για την αξιολόγηση της αντοχής σε ελεύθερους σκοπευτές, χειροβομβίδες και πυρκαγιά.