Το ΣΕΥ της ΕΕ ενημερώνει σήμερα ο Δένδιας για το μπρα ντε φερ με τον Τσαβούσογλου

662

Τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναμένεται να ενημερώσει αύριο κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Άγκυρα στο φόντο του τηλεοπτικού του καβγά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν κρύβονται κάτω από το χαλί

Στη νέα φάση στην οποία περνούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όπου πλέον ανοίγει η βεντάλια της συζήτησης επί όλων των ζητημάτων στα οποία υπάρχει απόκλιση και σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας η χώρας μας επιδιώκει αφενός να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην ακολουθεί πίσω από τις κάθε φορά προκλήσεις της Άγκυρας, αφετέρου η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο θέλουν να αποτρέψουν την τουρκική επιδίωξη να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά ως διμερές θέμα εκτός ευρωτουρκικής ατζέντας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να ενημερώσει το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών καθώς και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και επισήμως δεν είναι στην ατζέντα η Τουρκία εντούτοις οι υπουργοί των Εξωτερικών θα ενημερωθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για θέματα της επικαιρότητας με αιχμή την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το μήνυμα που στέλνει ο Νίκος Δένδιας στον απόηχο του μπρα ντε φερ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι πως υπάρχει παγίωση των τουρκικών θέσεων που «εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας» και αυτό «κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη».

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Το νέο τετ α τετ στην Αθήνα

Παρόλα αυτά προετοιμάζεται το επόμενο ραντεβού μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα και ένας από τους λόγους πραγματοποίησης αυτού του νέου τετ α τετ θα είναι και η προετοιμασία μιας συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι σαφές πλέον ότι η Ελλάδα δεν περιμένει ιδανικές συνθήκες και συμπεριφορά για να συνεχίζει τις συζητήσεις με την Τουρκία και αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που η ελληνική διπλωματία σήκωσε δημοσίως το γάντι για να καταστούν σαφείς οι εφ’ όλης της ύλης διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου.

Διάλογος ναι, αλλά υπάρχουν κόκκινες γραμμές

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζοντας ότι ο Νίκος Δένδιας «ανέδειξε με τρόπο σαφή και αποφασιστικό τις ελληνικές θέσεις και έθεσε στο τραπέζι με επιτακτικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις και τις μονομερείς διεκδικήσεις της Άγκυρας» ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι «θέλουμε και επιδιώκουμε πάντοτε τον διάλογο, αλλά δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας».

«Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν ειλικρινή διάλογο», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει με νόημα ότι «η Ελλάδα δεν λέει άλλα πίσω από κλειστές πόρτες και άλλα μπροστά στις κάμερες. Οι κόκκινες γραμμές μας είναι εθνικές. Κι αυτό το μήνυμα έφτασε στον παραλήπτη του».

Χρειάζεται πραγματική στροφή

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης τόνισε μιλώντας στο MEGA ότι «βλέποντας τη στάση του κ. Δένδια στην Άγκυρα, η οποία μας έκανε όλους περήφανους, αρχίζω και αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνος μου. Και βεβαιώθηκα ότι δεν είμαι ακραίος. Οι Τούρκοι θα δυσκολευτούν πολύ να το χωνέψουν. Αρκεί αυτό να σημαδέψει μια πραγματική στροφή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε επίπεδο της θαρραλέας προβολής όλων αυτών των θέσεων σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Μάζης προέβλεψε επίσης ότι η Τουρκία θα προβεί σε ελεγχόμενες προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.

Ελεγχόμενη ένταση

«Θα έρθει στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, ο Ερντογάν χαμήλωσε τους τόνους την Παρασκευή. Αυτό που συνέβη στην Άγκυρα δεν ήταν κάτι μεμονωμένο αλλά προϊόν μια συνολικής πορείας. Της Ελλάδας της αυτοπεποίθησης, η οποία με ψυχραιμία, θέτει τα θέματα και απαντά στις προκλήσεις. Το έκανε στον Έβρο πέρυσι, το έκανε και στην Άγκυρα» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν σημαίνουν υποχωρητικότητα. «Σημαίνουν ενεργητική προάσπιση των εθνικών θέσεων και συμφερόντων» και εκτίμησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στις διερευνητικές, κρατώντας την ένταση ελεγχόμενη.

Η αμφισβήτηση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι μετά τις επεισοδιακές on camera δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου, η Άγκυρα επιχείρησε για πρώτη φορά να αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ κάνοντας χρήση του τουρκολιβυκού συμφώνου. Έφτασε δε στο σημείο να στείλει τουρκικό πολεμικό πλοίο να απειλήσει γαλλικό ερευνητικό πλοίο να αποχωρήσει από θαλάσσια περιοχή λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης!

Στο Κάιρο πάντως βρέθηκε σήμερα ο Νίκος Δένδιας για ένα νέο τετ α τετ με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαχέμ Σούκρι.

Επόμενο –προγραμματισμένο μέχρι αυτή τη στιγμή- κρας τεστ για την Τουρκία θα είναι η Πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

Έτοιμοι για όλα τα σενάρια στη Γενεύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο «Θέμα 104,6» τόνισε ότι «τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις, δικαιολογημένα δεν δημιουργούν αισιοδοξία», ωστόσο πρόσθεσε:

«Την ίδια στιγμή όμως και βλέποντας διαχρονικά τη στάση της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να πάμε στη Γενεύη – και Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα- έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία θα προσέλθει με αυτές τις απαράδεκτες θέσεις και άρα, θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε ακόμα ότι «έχουμε δει στο παρελθόν η Τουρκία να προσέρχεται την ώρα των συζητήσεων με διαφορετικές προσεγγίσεις, είτε κάποιες φορές γιατί το επιθυμεί είτε γιατί επιθυμεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Για αυτό τον λόγο, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Αυτή είναι η θέση και της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε όλα τα πιθανά σενάρια. Στόχος μας είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Από τη δική μας πλευρά θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, όλοι μας θα κριθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που βρέθηκε στα Κατεχόμενα όπου είχε συνομιλίες με τον Τατάρ και ζήτησε εκ νέου να μην παρίσταται στις συνομιλίες της Γενεύης η ΕΕ ενώ επέμεινε στη «λύση» των δύο κρατών, δηλαδή της διχοτόμησης της Κύπρου.

Πηγή: in.gr