Το σχέδιο για την επαναλειτουργία σχολείων: Πότε ανοίγουν Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά

715

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το άνοιγμα των σχολείων και οι Πανελλαδικές, θέματα που προκαλούν τεράστια αγωνία σε εκατομμύρια οικογένειες

Κορυφώνεται ο πυρετός των διαβουλεύσεων για την επιστροφή στην κανονικότητα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι έτοιμος να ανακοινώσει αύριο Τρίτη την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το άνοιγμα των σχολείων και οι Πανελλαδικές, θέματα που προκαλούν τεράστια αγωνία σε εκατομμύρια οικογένειες.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει, άλλωστε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προτεραιότητα δίνεται στους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου που θα ριχτούν στη μάχη των Πανελλαδικών.

Τι προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε προς άνοιγμα όλων των σχολείων σε δύο φάσεις έως το τέλος Μαΐου.

Η μόνη «κλειδωμένη» ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 11η Μαΐου, αλλά μόνο όσον αφορά την Γ’ Τάξη του Λυκείου και χωρίς τη λήψη απουσιών για όποιον μαθητή δεν προσέλθει στο σχολείο του. Αυτό τουλάχιστον εισηγούνται οι ειδικοί, οι οποίοι όμως δεν έχουν συγκεκριμένες ομόφωνες προτάσεις σχετικά με το αν και το πώς θα πρέπει να ανοίξουν οι υπόλοιπες τάξεις όλων των άλλων βαθμίδων των σχολείων.

Η απόφαση αυτή λοιπόν ανήκει στα συναρμόδια υπουργεία. Είναι προφανές επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να της γυρίσουν μπούμερανγκ όλες οι καλές πρακτικές των προηγούμενων εβδομάδων στο θέμα και οι αποφάσεις για να κλείσουν έγκαιρα τα σχολεία, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Επόμενη κομβική ημερομηνία λοιπόν είναι η 25η Μαΐου για τα Γυμνάσια με πιθανά τελευταία τα Δημοτικά.

Με αντισηπτικά στα θρανία
Οι επιστήμονες θα εξετάσουν ενδελεχώς την επίπτωση της επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων στην πορεία της πανδημίας και μόνο αν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα θα ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Όπως έχουν τονίσει ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μόνο αν η άρση ενός μέτρου δεν οδηγήσει σε εξάπλωση του κοροναϊού θα προχωράμε στο επόμενο στάδιο, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δούμε ένα μέτρο να επανέρχεται.

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά, πιθανότατα θα βρίσκεται ένας μαθητής ανά θρανίο όπου υπάρχει η δυνατότητα και θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Τα «αγκάθια» στο άνοιγμα των σχολείων
Οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν αυστηρές προϋποθέσεις και το σχέδιο επαναλειτουργίας αφορά τις σχολικές μονάδες στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με όσα προτείνονται, οι ηλικιωμένοι που συνοικούν σε σπίτια με μαθητές θα πρέπει να απομακρυνθούν, πηγαίνοντας στα χωριά, ώστε από τη στιγμή που τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία να μην έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Προκειμένου, μάλιστα, να διασφαλισθεί ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο και οι γονείς μαθητών που τυχόν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα να εξακολουθήσουν να μην πηγαίνουν στα σχολεία τα παιδιά που οι γονείς τους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι εισηγήσεις αυτές «ζυγίζονται» στο κυβερνητικό επιτελείο και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του.

Τα σχολεία στο εξωτερικό
Στην Δανία, όπου εφαρμόζεται ένα σχέδιο επιστροφή των μαθητών στα σχολεία (με αποστάσεις και 6-7 μαθητές ανά τάξη), έχει ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων από γονείς μαθητών που υπογράφουν κατά εκατοντάδες στα κοινωνικά δίκτυα κινήσεις με τίτλο «δεν θα γίνει το παιδί μου πειραματόζωο» και ήδη περισσότερα από 50.000 μέλη.

Τριάντα επτά Πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το σχολικό έτος τελείωσε και οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία το φθινόπωρο, στα σχολεία της Γαλλίας οι μαθητές θα επιστρέφουν εθελοντικά από τις 11 Μαΐου, στη Γερμανία η εισήγηση της κυβέρνησης Μέρκελ είναι να επαναλειτουργήσουν σταδιακά τα σχολεία από τις 4 Μαΐου για τους μαθητές μεγάλων τάξεων που δίνουν απολυτήριες εξετάσεις, ενώ στην Αγγλία ξεκίνησε η συζήτηση για πιθανό άνοιγμα σχολείων τον Ιούνιο, χωρίς όμως ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις.