Το έγκλημα που σόκαρε τη Μεγάλη Βρετανία: Ήπιε 24 μπίρες και σκότωσε την ερωμένη του πάνω στο σεξ!

537

Το έγκλημα που σόκαρε τη Μεγάλη Βρετανία: Ήπιε 24 μπίρες και σκότωσε την  ερωμένη του πάνω στο σεξ!

Ο Σαμ Πάιμπους καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόλις τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών – Έφεση κατά της ποινής ζητά μια ολόκληρη χώρα, με επικεφαλής τη… σύζυγο του θύτη

Ήταν ένα κυριακάτικο πρωινό, όταν η 29χρονη Λουίζ Πάιμπους, έφτιαχνε το πρωινό της και αναρωτιόταν πού στο καλό είχε περάσει πάλι τη νύχτα  και πόσο είχε πιεί ο 32χρονος σύζυγός της, Σαμ, όταν δύο αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους στην πόρτα της, σ’ ένα γραφικό χωριό της Κομητείας του Ντάραμ στη Βορειοανατολική Αγγλία. Με σοβαρό ύφος, της είπαν ότι ο άντρας της είχε συλληφθεί για κάποιο αδίκημα που δεν μπορούσαν να της αποκαλύψουν εκείνη τη στιγμή και πως ήθελαν να κάνουν έρευνα στο σπίτι. Αρχικά πίστεψε πως είχε γίνει κάποιο λάθος, αυτά όμως που έμαθε στη συνέχεια έκαναν κομμάτια όχι μόνον τον γάμο της, αλλά και ολόκληρη τη ζωή της.

Όταν οι αστυνομικοί την ρώτησαν «Σε έπνιγε ποτέ ο Σαμ στο κρεβάτι;», η Λουίζ κατάλαβε πως όσα έτρεμε είχαν γίνει πραγματικότητα. Ο σύζυγός της είχε πιει 24 μπουκάλια μπύρα πριν στραγγαλίσει μέσα στο διαμέρισμά της στο Ντάρλινγκτον την 33χρονη  ερωμένη του Σόφι Μος, μια ευάλωτη  ψυχικά νεαρή γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών, κατά τη διάρκεια αυτού που περιγράφτηκε πριν από λίγες ημέρες στο δικαστήριο ως «άγριο συναινετικό σεξ».

Πρόθεση ή αμέλεια;

Αρχικά κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ο Σαμ Πάιμπους ισχυρίστηκε ότι η Σόφι  «με ενθάρρυνε και απολάμβανε την πίεση που ασκούσα στο λαιμό της κατά τη διάρκεια  του σεξ στα τρία χρόνια που είχαμε σχέση».

image_6487327
Σόφι

Η Εισαγγελία ωστόσο στη συνέχεια μετέβαλε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια και ο Πάιμπους  καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση, αφού ο δικαστής του Μίντλεσμπρο,  Πολ Γουότσον, δέχτηκε ότι ο Πάιμπους  δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και  ήταν πραγματικά μετανοημένος. Μια κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση  μπορεί να επισύρει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Λουίζ, θεωρούν αλλοπρόσαλλο  το γεγονός ότι ο Πάιμπους -παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε ότι σκότωσε μια γυναίκα- θα εκτίσει τόσο μικρή ποινή φυλάκισης. «Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί έναν «χλευασμό» της Δικαιοσύνης απέναντι τις γυναίκες… Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι του επιβλήθηκε μια τόσο μικρή ποινή για την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής και ένιωσα πως είχα το καθήκον να δραστηριοποιηθώ για να κάνω κάτι. Αυτός είναι ο λόγος που μετά από τη σιωπή, που κράτησα για επτά μήνες, αποφάσισα να μιλήσω», δήλωσε πρόσφατα η Λουίζ η οποία πιστεύει ότι η εύθραυστη ψυχοσύνθεση της Σόφι ώθησε αστυνομία και δικαστήριο στο να την αντιμετωπίσου ως «πολίτη δεύτερης κατηγορίας»: «Υπήρξε κάποια στιγμή που μισούσα τη Σόφι», λέει η Λουίζ. «Αλλά όσο περισσότερες λεπτομέρειες μάθαινα για αυτήν και τη ζωή της, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα  ότι ήταν μια ευάλωτη, μοναχική, απομονωμένη γυναίκα με φοβερά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και  εκείνος απλώς την εκμεταλλεύτηκε. Ποιος ξέρει αν θα είχε βρει την ευκαιρία να αλλάξει τη ζωή της;  Της πήρε αυτή την ευκαιρία».

Η μετατροπή της κατηγορίας και η καταδίκη σε μικρή ποινή πυροδότησε τεράστιες αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και εκκλήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα να επανεξετάσει την υπόθεση. Αυτοί που κάνουν εκστρατεία κατά της απόφασης επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι το «κενό» στο Νόμο για το τι θεωρείται και πώς τιμωρείται το λεγόμενο  «άγριο σεξ» που καταλήγει σε τραυματισμό ή θάνατο -το οποίο επέτρεψε ιστορικά  στους θύτες να καταδικάζονται σε μειωμένες ποινές υποστηρίζοντας ότι τα θύματά τους συναινούν στην άγρια και κακοποιητική συμπεριφορά- καταργήθηκε νωρίτερα φέτος με την ψήφιση του Νόμου Domestic Abuse Act για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Ο Νόμος αυτός ψηφίσθηκε και τέθηκε σε ισχύ στα 29 Απριλίου 2021 και, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, ουσιαστικά ακυρώνει τη δυνατότητα προβολής υπερασπιστικών ισχυρισμών στο Δικαστήριο βασισμένων στη συναίνεση του θύματος, όταν αυτό υφίσταται βαρύ τραυματισμό ή θάνατο.  Είναι ωστόσο μεταγενέστερος από εκείνον που ίσχυε κατά τον χρόνο τέλεσης του εν λόγω εγκλήματος και χωρίς αναδρομική ισχύ…

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα