Το χρονικό της πανδημίας του κορωνοϊού

της Βιβής Γκίκα

560

Ο κορωνοϊός θα παραμείνει ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για την υφήλιο  | ΣΚΑΪ
2020-2021 ίσως 2022 και 2023, ποιος ξέρει; Η χρονιά που πέρασε θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες όλων των ανθρώπων κάθε ηλικίας, σε κάθε γωνιά της γης.

Αν κάποιος το 2019 μας έλεγε πως όλα αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα, όπως ένας απλός καφές με φίλους, ένα οικογενειακό τραπέζι κ.α., θα γίνονταν ζητούμενα, είμαι σίγουρη πως κανείς μας δε θα τον πίστευε.

Η λέξη κορωνοϊός είναι απόλυτα ταυτισμένη με την καθημερινότητά μας. Ό, τι γεγονός σχεδιάζουμε , είτε πρόκειται για οικογενειακό (γάμος, βάπτιση κ.α.), είτε πρόκειται για επαγγελματικό, την πρώτη και την τελευταία κουβέντα την έχει ο κορωνοϊός και η εξέλιξή του.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Από τις 31/12/2019 έως και 3/1/2020 η Κίνα
ενημέρωνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι κατέγραψε 44 περιστατικά πνευμονίας, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολουθούν η Ταϋλάνδη, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα και όλα συνδέονται με την Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέϊ. Στις 7 Ιανουαρίου, Κινέζοι Αξιωματούχοι του δίνουν το όνομα 2019-nCov και η εξάπλωσή του μέσα σε λίγες μόνο μέρες και σε άλλες χώρες ήταν ραγδαία.

Εμφανίζονται κρούσματα σε όλη την Ασία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παγκόσμιο Σήμα Κινδύνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκπέμπει σήμα κινδύνου παντού ενώ το νέο όνομα του ιού είναι covid 19. Την ίδια στιγμή μία γερμανική εταιρεία η biontech, βάζει στην άκρη τις έρευνες για ό, τιδήποτε και σκοπός της είναι η παραγωγή εμβολίου, για την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού που έρχεται. Στις 11 Μαρτίου 2020 ο Π.Ο.Υ κηρύσσει τη Covid 19 ως πανδημία και καλεί όλες τις χώρες του κόσμου να πάρουν τα μέτρα τους.

Lockdown: η νέα καθημερινότητα

Ένα από τα κυριότερα μέτρα που πήραν οι περισσότερες χώρες ήταν τα καθολικά lockdown. Στις 26 Φεβρουαρίου ο κορωναϊός κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας και η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους προχωρούν στην επιβολή κάποιων μέτρων. Για αρχή αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις που είχαν αποφασιστεί εν όψει Αποκρεών ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται και οι μετακινήσεις. Η μη τήρησή τους όμως από αρκετούς πολίτες και η αύξηση κρουσμάτων, αναγκάζουν κυβέρνηση και ειδικούς στην επιβολή καθολικού lockdown σε όλη την επικράτεια, με κλείσιμο σχολείων όλων των βαθμίδων, καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων και χώρων λατρείας.

Το lockdown θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, έως τις 4 Μαϊου, όπου με σύμμαχο τον
καιρό αλλά και την αποκλιμάκωση κρουσμάτων εξαιτίας του lockdown, θ’ αρχίσει μερική άρση των περιορισμών καθώς και επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Έχοντας περάσει όλοι ένα πρωτόγνωρο Πάσχα, με την Ανάσταση Κυρίου να γίνεται από τα μπαλκόνια μας, το καλοκαίρι ήταν σαφώς πιο ξέγνοιαστο. Υπήρχαν και εκείνη την περίοδο μέτρα και περιορισμοί αλλά πλησίαζε περισσότερο την καθημερινότητά μας που είχαμε προ lockdown.

Έρχεται ο Σεπτέμβριος και έχοντας ανοίξει τον τουρισμό εν όψει καλοκαιριού και με τις καιρικές συνθήκες να μην είναι με το μέρος μας αυτή τη φορά, τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Το 2ο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών και η επιβολή ξανά καθολικού lockdown μοιάζει αναπόφευκτη.

Έτσι από αρχές Νοέμβρη μέχρι σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση lockdown τύπου ακορντεόν, το οποίο εκτός των άσχημων καιρικών συνθηκών και την αύξηση κρουσμάτων, εχθρός φαίνεται να είναι και η αγανάκτηση του κόσμου από τον εγκλεισμό. Αποτέλεσμα αυτής της αγανάκτησης ήταν η μή τήρηση μέτρων από αρκετούς πολίτες, οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και τα κορωνοπάρτυ.

Έχουμε φτάσει στον Απρίλιο του 2021 και η χώρα μας σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό να προχωρά αρχίζει δειλά δειλά την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο αόρατος εχθρός εκτός από τους θανάτους, τη σωματική και ψυχική κούραση, την οικονομική κρίση που θ΄αφήσει στο πέρασμά του ίσως μας αφήσει και κάτι καλό. Ίσως αναθεωρήσουμε πράγματα και καταστάσεις, ιεραρχήσουμε συναισθήματα και προτεραιότητες, ακόμη και ανθρώπους, ίσως αφήσουμε τις μικρότητες στην άκρη και εστιάσουμε σ ΄αυτά που πραγματικά έχουν αξία. Ίσως γίνουμε πιο “άνθρωποι”. Ίσως…