Την ερχόμενη εβδομάδα η καταβολή των αναδρομικών

284

Το ποσό θα πιστωθεί στις 9 Ιουλίου, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Ταμείο» θα πάνε 250.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης που θα δουν το χρώμα του χρήματος καθώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά 8 μηνών (Οκτωβρίου 2019-Μαΐου 2020). Το ποσό θα πιστωθεί στις 9 Ιουλίου, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Για τα αναδρομικά των επικουρικών θα καταβληθούν 271 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ενιαίου φορέα (e-ΕΦΚΑ):

·         Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 καταβολή αναδρομικών Οκτωβρίου 2019-Μαΐου 2020 σε 235.233 δικαιούχους.

·         Την Tετάρτη 22 Ιουλίου 2020 καταβολή αναδρομικών Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2018 για τον ΛΕΠΕΤΕ και Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2018 για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας (ΕΛΕΠΕΤΕ).

Αύξηση προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης πως η προκαταβολή των προσωρινών συντάξεων αυξάνεται στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ την ίδια ώρα που το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων (έχουν ξεπεράσει τις 190.000) προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείο και την κυβέρνηση.

«Η προκαταβολή στις προσωρινές συντάξεις αλλάζει με τη νομοθετική πρωτοβουλία που εισάγουμε στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Αυξάνεται στο 80% για τις συντάξεις που αφορούν τους μισθωτούς του ΙΚΑ βάζοντας χαμηλότερο πλαφόν τα 384 ευρώ και ανώτερο το διπλάσιο, και στο 70% των ελεύθερων επαγγελματιών και του ΟΓΑ . Αυτό το κάνουμε και με αναδρομική καταβολή κατεξοχήν για να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει υψηλότερο εισόδημα τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οι αυξήσεις των προσωρινών συντάξεων εκτιμάται ότι θα ισχύσουν από τέλος Αυγούστου», είπε. Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις χηρείας, ανέφερε ότι και σε αυτές θα αυξηθεί η προκαταβολή κατά 20% φτάνοντας το 70%, μέσα στο καλοκαίρι.

Για το εφάπαξ
Ο Γ. Βρούτσης, ανακοίνωσε ακόμα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη καταβολή του εφάπαξ. «Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα αφορά στο εφάπαξ που μέχρι σήμερα απαγορευόταν να δίνεται προκαταβολή. Τώρα με υπουργική απόφαση που θα δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό, θα υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά να γίνεται μια εκτίμηση του μέσου όρου του ύψους του εφάπαξ σε ταμεία διαφορετικά, διακριτά μεταξύ τους για να μην υπάρχει και περίπτωση που υπερκαλύπτουμε το εφάπαξ και θα δίνουμε αναδρομικά  τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το εφάπαξ στον κόσμο που το περιμένει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Πηγή: efsyn.gr