Την απόσυρση κερμάτων ενός και δύο λεπτών εξετάζει η Κομισιόν

574

Το σενάριο της σταδιακής εξάλειψής τους βρίσκεται υπό εξέταση, καθώς η Κομισιόν προσπαθεί να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή λύση.

Tην πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα νομίσματα του ενός και των δύο λεπτών (cents) του ευρώ εξετάζει σοβαρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο της Ε.Ε., η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους ξεπερνάει την ονομαστική αξία τους. Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της Ε.Ε. για το τρέχον έτος, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, έπειτα από αξιολόγηση της χρήσης των δύο νομισμάτων του ευρώ με τη μικρότερη αξία.

Στην έκθεση της Κομισιόν του 2018, η κυκλοφορία του 1 λεπτού χαρακτηρίζεται «δραστηριότητα που προκαλεί “χασούρα” στα κράτη-μέλη». Σημειώνεται ότι η γειτονική Ιταλία έχει σταματήσει να κόβει τέτοια νομίσματα από το 2017, καθώς μόνο το κόστος προμήθειάς τους ξεπερνάει την ονομαστική τους αξία. Αλλά και σε άλλα κράτη η κοπή των νομισμάτων των 2 λεπτών είναι μεγαλύτερη από την αξία τους.

Το σενάριο της σταδιακής απόσυρσής τους βρίσκεται υπό εξέταση, καθώς η Κομισιόν προσπαθεί να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή λύση. Οπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς, «ακόμη δεν έχει ληφθεί μια τελική απόφαση για την πρόταση αυτή». Σε δημοσκόπηση του 2017 οι πολίτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης τάσσονταν στη συντριπτική τους πλειονότητα υπέρ της απόσυρσης των νομισμάτων του 1 και 2 λεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται να εισαγάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της Ε.Ε., έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώνουν μη χρησιμοποιώντας τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών.