“Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;” Dior

29

Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι (Maria Grazia Chiuri), Ιταλίδα σχεδιάστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, επέστρεψε στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι, για την κολεξιόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2020. Κεντρικό θέμα η ενδυνάμωση των γυναικών….

 

Η Κιούρι εμπνεύστηκε τις φετινές δημιουργίες της από τη σοφία, το θάρρος και το αίσθημα δικαιοσύνης της θεάς Αθηνάς.

Η Αμερικανίδα φεμινίστρια καλλιτέχνιδα Τζούντυ Σικάγο (Judy Chicago), που σήμερα είναι πια 80 ετών και είναι περισσότερο γνωστή για τα installations της με θέμα τη γέννηση και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, επιμελήθηκε το σκηνικό.

Η Σικάγο δημιούργησε έναν καταπληκτικό αισθητικά χώρο, που θα παραμείνει για λίγες μέρες ακόμη και θα είναι επισκέψιμος από το κοινό, απλώνοντας μία σειρά από χειροποίητα κεντημένα μπάνερ στους τοίχους με φράσεις όπως: “Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;” (What if women ruled the world?) και “Θα ήταν ο Θεός γένους θηλυκού;” “Would God be female?”

Τα ερωτήματα αυτά ήταν καίρια για τη Σικάγο, που συζητώντας τα με την Κιούρι , επιλέχθηκαν ως κεντρικό θέμα. Τα μεγάλα και πλούσια μπάνερ θέτουν ερωτήματα που περιμένουν απάντηση: “Θα υπήρχε βία;” , “Θα είχαν την ίδια ευαισθησία γυναίκες και άνδρες;” . “Θα υπήρχε ισότητα στη γονεϊκότητα;”