Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα – Το μήνυμα που στέλνει στον Ερντογάν

177

Ξεκάθαρη ένδειξη της αλλαγής στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, αλλά και σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν ότι πρέπει να σταματήσει την επιθετική πολιτική του στην Ανατολική μεσόγειο αποτελεί η επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Καταρχήν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφτεί μόνο την Ελλάδα, και όχι την Τουρκία, όπως είθισται να συμβαίνει για λόγους τήρησης της ισορροπίας μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ακόμα και η γλωσσική διατύπωση που επέλεξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανακοίνωση της επίσκεψης αποκαλύπτει τις αποστάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση Τραμπ έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα.

«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Βαθιά ανησυχία
Τις αποστάσεις που έχουν πάρει οι ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Αμερικανοτουρκικό Συνέδριο (American-Turkish Conference).

Ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή και έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια και να υπονομεύσουν τη διατλαντική ενότητα. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε ο Στ. Μπίγκαν και στη συνέχεια καλωσόρισε τις ενέργειες της Άγκυρας προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία που θα αφορά μέτρα για την αποφυγή εμπλοκής.

Τέλος, διατύπωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ που θέλει όλες τις χώρες της περιοχής να επιλύουν τις διαφωνίες τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr