Τι απαντά ο Στ. Πέτσας για το ενδεχόμενο κοινής γεώτρησης Τουρκίας–Ιταλίας

485

«Φωτιές» άναψε με τις χθεσινές δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις «διαπραγματεύσεις με την Ιταλία» στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη «προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινή γεώτρηση» ανοιχτά της αφρικανικής χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποβαθμίζοντας το θέμα και αναφέροντας πως πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ, αν και ο ίδιο ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που έκανε τη σχετική δήλωση.

 

Ο Στέλιος Πέτσας, συμπλήρωσε: «…Nα δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ρωτήθηκε και για τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Ρωσία επισημαίνοντας πως υπάρχει διάψευση από την ρωσική πλευρά, από τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο.

Το ελληνοτουρκικά μονοπώλησαν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά στο ερώτημα αν εξακολουθεί η κυβέρνηση να μιλά για απομόνωση της Τουρκίας παρότι συμμετείχε στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Για την επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη και την προσφυγή στη Χάγη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η γειτονική μας χώρα φυσικά και θα συμμετείχε σε μια διαδικασία όπως αυτή καθώς είναι μία από τις χώρες G10 και χώρα τράνζιτ για το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων. «Είναι άλλο να συμμετέχει στις συζητήσεις και άλλο ότι αποδοκιμάζονται οι απόψεις της παντού. Αποδοκιμάζονται παντού και οι απόψεις της και τα άκυρα μνημόνια», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αποστολή Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία είπε πως πρόκειται για συζήτηση που ξεκινά από τον περασμένο Οκτώβριο και «η Ελλάδα συμμετέχει ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης προάγοντας την ασφάλεια στην περιοχή».

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ξεχώρισαν οι επιθέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε την επιθετικότητα, αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό».

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και με αφορμή δήλωση Ερντογάν (σ.σ. ζητάει από τον Μητσοτάκη να αναγνωρίζει πως ήταν λάθος η πρόσκληση του Χάφταρ στην Αθήνα) είπε πως δεν πιστεύουμε στη διακοπή των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και σχετικά με την άποψη που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκφράζοντας τη διαφωνία του, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Εξαρτάται πάντα από το πλαίσιο. Ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής. Δεν μπορούμε να πάμε σε συζητήσεις χωρίς να έχουν υπάρξει βήματα όπως η άρση των προκλητικών τουρκικών ενεργειών, να προχωρήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μετά οι διερευνητικές επαφές και μετά το συνυποσχετικό. Η Χάγη είναι στόχος αρκεί να προηγηθούν τα προηγούμενα. Φαίνεται ότι και τα άλλα κόμματα ασπάζονται αυτή τη στρατηγική χωρίς σοβαρές διαφορές».