Θεσσαλονίκη, η Σπιναλόγκα του Βορρά…

της Ελπίδας Παπαδανιήλ

729

Θεσσαλονίκη: Προχωρά η ανάπλαση της περιοχής των κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας  | Sofokleousin

Είδηση σοκ αποτέλεσε η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Η Θεσσαλονίκη, η γνωστή ¨Μεγάλη Φτωχομάνα¨ ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να βρει τρόπους να παρηγορήσει τα παιδιά της.

Ο Δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» την απόφαση της πολιτικής προστασίας ενώ δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από όλους τους φορείς της πόλης. “Οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια”, συνεχίζει ο Δήμαρχος της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται για πολλοστή φορά. Παρόλο που η τήρηση των μέτρων ήταν πιστή, παρόλο που η υπομονή όλων ξεπέρασε τα όρια αντοχής τους, οι πολίτες μέχρι πρόσφατα δέχονταν τις εκτιμήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Περίμεναν και δικαιούνταν καλύτερη και με μεγαλύτερο σεβασμό αντιμετώπιση από την πολιτεία. Νιώθουν προδομένοι για άλλη μια φορά.

Ο Δήμαρχος της πόλης τονίζει ότι η αγορά μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για τους επιχειρηματίες της πόλης αλλά και για τους πολίτες της, μια και θα αποτελέσει μια διέξοδο γενικότερης αποσυμπίεσης.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τάσσεται στο πλευρό των εμπόρων. Η ίδια σε δηλώσεις της τονίζει ότι οι έμποροι της πόλης θα ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου τα μαγαζιά τους γιατί βρίσκονται σε απόγνωση. «Είναι σαφές πως προέχει η υγεία και ασφάλεια των πολιτών και είναι ξεκάθαρο πως χωρίς την υγεία δεν θα υπάρχει ούτε λιανεμπόριο» σχολιάζει η κ. Πατουλίδου, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί «οι έμποροι να ακούν κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για άνοιγμα, να κάνουν παραγγελίες και βιτρίνες και στο παραπέντε να έρχεται η εισήγηση της επιτροπής για το μη άνοιγμά τους. Με ποιο επιχείρημα;» διερωτάται. «Η αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο την Δευτέρα είναι ολέθριο για τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης την ώρα που είχε ανάψει μία μικρή σπίθα αισιοδοξίας… Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη. Για μια πόλη η αγορά της είναι στοιχείο ζωής. Δεν ζητούμε παράλογες αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. Ζητούμε πολιτική ενσυναίσθηση» προσθέτει η κ. Πατουλίδου και καταλήγει: «Η αρχή κάθε λύσης συλλογικού προβλήματος βρίσκεται στην έμφυτη ικανότητα των αντιπροσώπων να αντιλαμβάνονται τη θέση, την έγνοια την ανησυχία και τα συναισθήματα των αντιπροσωπευομένων. Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει μείνει ακάλυπτη». Η Κατερίνα Νοτοπούλου, Επικεφαλής Δημοτικής παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ» επισημαίνει: «Ας γίνει κατανοητό προς όλους. Δεν θα αφήσουμε τις τύχες της πόλης στα χέρια των «άριστων» και των «αμέριμνων»» και ζητά την άμεση σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα το λιανεμπόριο. Και συμπληρώνει «Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, η οικονομία της Θεσσαλονίκης καταρρέει εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του «επιτελικού κράτους» και το αποκορύφωμα του κυβερνητικού χάους ήρθε χθες με το νέο «πάγωμα» της αγοράς. Δεν αρκούν πλέον οι «εκκλήσεις» και τα Ευχολόγια της δημοτικής αρχής».

«Η απόφαση για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 5 Απριλίου, δεν αποτελεί απλά ένα επικοινωνιακό λάθος, μια ατυχή διαχείριση του θέματος και αποτέλεσμα διαφωνίας κυβέρνησης και ειδικών της Επιτροπής» δήλωσε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά μαζί με τους Επικεφαλής τεσσάρων Δημοτικών Παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη επικοινώνησε με τον πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και εξήγησε ότι η απόφαση για αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ανήκει στους ειδικούς και όχι στην κυβέρνηση και οφείλεται στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο των συγκεκριμένων περιοχών και για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να ανακληθεί. Επίσης σημείωσε ότι η Αθήνα βρισκόταν σε σκληρό lockdown περισσότερο χρονικό διάστημα από τη Θεσσαλονίκη. Οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι η αναστολή του ανοίγματος σηματοδοτεί τον «θάνατο» των καταστημάτων τους σε μια πόλη που μοιάζει ήδη με «νεκροταφείο».

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος και πόροι για τη Θεσσαλονίκη. Εξαντλήθηκαν όλα, μαζί με την υπομονή μας», φωνάζουν οι έμποροι της πόλης. Μιας πόλης που η πλειοψηφία των πολιτικών της προσώπων λάμπουν δια της απουσίας τους και της σιωπής τους, αφήνοντάς την να αργοπεθαίνει στην μπαλάντα της παρακμής.

Στην Πολίχνη ωστόσο περισσότεροι από 100 καταστηματάρχες αποφάσισαν να ανεβάσουν ρολά τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Σε συμβολική διαμαρτυρία προχωρούν και οι καταστηματάρχες του Εμπορικού Συλλόγου Αμπελοκήπων – Μενεμένης από Δευτέρα 5 Απριλίου και για όλη την εβδομάδα. Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, μετά την αναστολή του ανοίγματος των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, δε θα μείνουν αδρανείς. Έτσι από Δευτέρα 5 Απριλίου το πρωί, σηκώνουν ρολά με τους καταστηματάρχες στη θέση τους, χωρίς να πραγματοποιούν ωστόσο καμία πώληση, όπως επιβάλλει η σχετική απόφαση.

Ο Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων δήλωσε, «Μας δουλεύουν κανονικά. Δε μπορεί αυτή τη στιγμή πάλι να την πληρώσει το λιανεμπόριο. Εγώ νομίζω ότι μας κοροϊδεύουν».

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μανδρινού, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να βρει κλίνες και να στελεχώσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που αγκομαχούν υποστελεχωμένα και να λειτουργήσει κανονικά η αγορά.

«Η κατάσταση είναι όχι απλά θλιβερή αλλά απελπιστική για την πόλη μας και τους πολίτες της. Τα μαγαζιά πρέπει να ανοίξουν και το γρανάζι να ξανά πάρει μπροστά τηρώντας τους κανόνες και τα απαραίτητα μέτρα», σημειώνει η Νατάσα Καρρά, Κοινοτική Σύμβουλος της Β΄ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι φωνές και οι αντιδράσεις για την αναθεώρηση της απόφασης πληθαίνουν. Η πόλη συνεχίζει να «αιμορραγεί» καθώς ο κορμός της οικονομίας της, ο εμπορικός κόσμος συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την μετάδοση της πανδημίας. Μήπως και οι πολίτες της τελικά;

 

Πηγές πληροφοριών: parallaximag.gr, typosthes.gr