Θεσσαλονίκη: Η ληστεία που αποκάλυψε την σκληρή συμμορία ανηλίκων – Απειλούσαν, έδερναν και εκβίαζαν μαθητές

278

Ανήλικοι λήστευαν ηλικιωμένους στην Αργολίδα

Η ληστεία που αποκάλυψε την σκληρή συμμορία – Απειλούσαν, έδερναν και εκβίαζαν μαθητές γυμνασίου – Τους ανάγκαζαν να κλέβουν και να κάνουν ληστείες για να βρουν χρήματα

Μία ληστεία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 φέρεται να ήταν αιτία για να αρχίσει να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της υπόθεσης που αφορά μία από τις πιο σκληρές συμμορίες ανήλικων στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη της οποίας πραγματοποιούσαν ληστείες, εκβιασμούς και ξυλοδαρμούς σε βάρος μικρότερων παιδιών, στην περιοχή της Τούμπας.

Ήταν 17 του μήνα όταν δύο 15χρονοι που μέχρι τότε δεν είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν τις Αρχές και δεν είχαν δώσει ποτέ δικαιώματα στην οικογένειά τους για να ανησυχούν, συνελήφθησαν για απόπειρα ληστείας εις βάρος μίας γυναίκας 55 ετών. Οι δύο μαθητές της είχαν στήσει καρτέρι επί της οδού Δορυλαίου στην περιοχή της Τούμπας και προσπάθησαν να αρπάξουν την τσάντα της.

Υπό την πίεση των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν και την αντίδραση των γονέων τους που κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και δεν πίστευαν τα όσα άκουγαν για τα παιδιά τους, οι δύο 15χρονοι τελικά αποκάλυψαν ότι προέβησαν σε αυτήν την πράξη καθώς η σπείρα των τεσσάρων ανηλίκων 16-17 ετών, τους απειλούσε και τους εκβίαζε για μήνες. Οι έμπειροι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή από μία αναίμακτη απόπειρα ληστείας και ξεκίνησαν να ερευνούν τα όσα κατήγγειλαν οι δύο μαθητές, οι οποίοι από θύτης μετατράπηκαν σε θύματα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας η οποία διήρκεσε αρκετό διάστημα και έγινε πολύ προσεκτικά, οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας συνέλεξαν κι άλλες καταθέσεις, ενώ προέκυψαν μαρτυρίες από παιδιά που βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν στους γονείς του και τα όσα ανέφεραν «έδειχναν» τον τρόπο που δρούσαν οι «νταήδες» της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα φέρεται να κατέθεσε στην αστυνομία η μητέρα ενός θύματος. «Μια παρέα νεαρών, τον απειλούσαν ακόμη και με μηνύματα πως αν δεν τους πάει χρήματα θα του κάνουν κακό», ανέφερε.

Σοκ προκαλεί και ένα από τα απειλητικά μηνύματα τα οποία φέρεται να έστειλαν τα μέλη συμμορίας, σε ένα από τα θύματά τους, σύμφωνα με πληροφορίες. «Ξέρεις πολύ καλά τι θα πάθεις, όταν σου ζητάω χρήματα θα μου τα φέρνεις στην ώρα τους».

Από τον Δεκέμβριο του 2021, κάθε περιστατικό με κλοπές, ληστείες, βία μεταξύ ανηλίκων κ.α. έμπαινε στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών που εξέταζαν το ενδεχόμενο να σχετίζονται τα συμβάντα με την συμμορία ανηλίκων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί διάβαζαν κάθε δημοσίευμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο όταν έβγαιναν στο «φως» καταγγελίες γονέων για περιστατικά βίας και bullying που δέχονταν τα παιδιά τους από συνομηλίκους.

Πώς δρούσε η αδίστακτη συμμορία

Η αδίστακτη συμμορία των τεσσάρων νεαρών 16-17 ετών, δρούσε στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας και για αρκετούς μήνες είχε βάλει στο «στόχαστρο» τουλάχιστον έξι μαθητές, ηλικίας 13 έως 15 ετών.

Οι ανήλικοι «νταήδες» δεν δίσταζαν να απειλήσουν με μαχαίρι τα θύματά τους προκειμένου να τους τρομοκρατήσουν για να βρουν και να τους παραδώσουν τα χρήματα που τους ζητούσαν.

Μάλιστα, όταν οι μαθητές δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν τα χρήματα μέχρι το χρονικό περιθώριο που τους είχαν ορίσει, δεν δίσταζαν να τους χτυπήσουν με κλωτσιές και μπουνιές, στο πρόσωπο και το σώμα, και να τους αναγκάσουν να προχωρήσουν σε κλοπές και ληστείες.

Οι ανήλικοι δράστες, οι οποίοι είχαν σπείρει τον τρόμο σε πολλούς μαθητές, φέρεται να διάλεγαν σχεδόν πάντα θύματα μικρότερης ηλικίας από τους ίδιους, καθώς μπορούσαν πιο εύκολα να τους επιβληθούν και να τους πείσουν να κάνουν ότι τους ζητήσουν. Εκμεταλλευόντουσαν κυρίως των φόβο που ένοιωθαν οι ανήλικοι όταν τους αντίκριζαν, καθώς μέσα από την παράνομη δράση τους είχαν χτίσει την φήμη της «σκληρής» παρέας που δεν δίσταζε να προκαλέσει σωματικό πόνο σε όσους τους πήγαιναν κόντρα και δεν υπέκυπταν στους εκβιασμούς τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η συμμορία των τεσσάρων εντόπιζε και πλησίαζε τα θύματά της μέσα στο σχολικό τους περιβάλλον, τα ίντερνετ καφέ της ευρύτερης περιοχής που σύχναζαν αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τα θύματα ήταν κυρίως μαθητές γυμνασίου, τους έλεγαν πολλές φορές «μου χρωστάς 100 ευρώ» και τους έδιναν συγκεκριμένο χρόνο για να τα βρουν και να τους τα παραδώσουν προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. «Αν δεν τα βρεις ή μιλήσεις σε κανέναν θα μπλέξεις άσχημα», ανέφεραν σε κάποιες περιπτώσεις στα θύματά τους.

Τους ανάγκαζαν να κλέβουν και να κάνουν ληστείες για να βρουν χρήματα

Η αδίστακτη συμμορία των τεσσάρων ανηλίκων ανάγκαζε τους μαθητές να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις προκειμένου να καταφέρουν να συγκεντρώσουν χρηματικά ποσά, τα οποία θα τους παρέδιδαν στη συνέχεια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τρομοκρατημένοι μαθητές έβρισκαν δικαιολογίες και ζητούσαν από τους γονείς τους ποσά των 50 και των 100 ευρώ πιστεύοντας λανθασμένα ότι μόλις τα έδιναν στους δράστες θα ξεμπέρδευαν. Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας, τους παρακινούσαν να ψάξουν στο σπίτι για χρήματα και κοσμήματα αξίας και μόλις τα εντοπίσουν να τα πάρουν κρυφά και να τους τα παραδώσουν. Όταν οι μαθητές δεν κατάφερναν να βρουν λεφτά, τότε τους εξανάγκαζαν να κλέβουν ή να ληστέψουν, διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες.

Προσπάθησαν να αναγκάσουν ανήλικο σε σεξουαλικές πράξεις

Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η πρόκληση σωματικών βλαβών στα θύματά τους ως αντίποινα για τη μη καταβολή των απαιτούμενων από τους ίδιους χρημάτων. Επιπλέον, τους ασκούσαν τεράστια ψυχολογική πίεση και τουλάχιστον σε μία περίπτωση είχαν αναγκάσει μία ανήλικη να κάνει χρήση κάνναβης με αποτέλεσμα το κορίτσι να χάσει τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες της ασκούσαν συστηματικά bullying και έκαναν συνεχώς υποτιμητικά και σεξιστικά σχόλια για το σώμα και την εμφάνισή της.

Τα μέλη της σκληρής συμμορίας πίστευαν πως οι ανήλικοι μαθητές που είχαν για θύματά τους, θα έκαναν οτιδήποτε κι αν τους ζητούσαν προκειμένου να μην τους προκαλέσουν κακό και να τους κρατούν συνεχώς ικανοποιημένους. Μάλιστα, ο ένας εκ των κατηγορουμένων δεν δίστασε να οδηγήσει ανήλικο παθόντα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και με την απειλή όπλου να προσπαθήσει να τον αναγκάσει σε γενετήσιες πράξεις. Το θύμα αντέδρασε σθεναρά και η αρρωστημένη πράξη του 17χρονου δεν ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας εξετάζουν αν τα μέλη της σπείρας έχουν στείλει απειλητικά και εκβιαστικά μηνύματα προς τα θύματά τους, μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Σε βάρος τους, που σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση και θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.