Θεανώ Χαιρετάκη: «Το λαϊκό τραγούδι μου έβγαλε συναισθήματα…»

της Γεωργίας Καμαρίτη

1516

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η Θεανώ Χαιρετάκη έχει μια λαϊκή αψεγάδιαστη φωνή! Από μικρή ηλικία την κέρδισε ο χώρος της μουσικής και του τραγουδιού και κατάλαβε ότι η φωνή της και η ψυχή της ανήκουν ολοκληρωτικά στο ελληνικό πεντάγραμμο. 

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα…

Αν και είσαι αρκετά νέα, έχεις καταφέρει πολλά πράγματα. Μίλησε μας για σένα…

Θ.Χ. Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται για να σας μιλήσω, για μένα και την δουλειά μου. Το να μιλάω γι’ αυτό που αγαπώ και αυτό που αγγίζει την ψυχή μου με ευχαριστεί πολύ! Το τραγούδι το αγαπούσα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Επαγγελματικά ξεκίνησα το 2000, δούλευα και παράλληλα πήγαινα στο σχολείο. Η αρχή έγινε από το τόπο καταγωγής μου τη Κίσσαμο και όταν τελείωσα το λύκειο άρχισα να δουλεύω σε διάφορα μεζεδοπωλεία στα Χανιά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η πρόταση σε μεγαλύτερους χώρους διασκέδασης πώς και πότε έγινε;

Θ.Χ. Θυμάμαι μια βραδιά τελειώνοντας το live με τους τότε συναδέλφους μου, βγήκαμε στα μπουζούκια των Χανίων, εκεί για μένα έγινε κάτι που δεν είχα φανταστεί και πόσο μάλλον στην ηλικία που ήμουν. Πολλοί τραγουδιστές, πρόγραμμα ,φωτισμός, χορευτικά και όλο αυτό μου φάνηκε φαντασμαγορικό. Ξαφνικά με φώναξαν στο μικρόφωνο να τραγουδήσω… εκείνη την στιγμή μου κόπηκαν τα πόδια. Είπα το “βουνό”. ‘Όταν άκουσα τα χειροκροτήματα και είδα την απήχηση του κόσμου, ήθελα να κλάψω από χαρά και συγκίνηση. Μετά από λίγες ημέρες μου έγινε επίσημη πρόταση.

Ποιος σε βοήθησε στα πρώτα βήματα σου και ποιος να εμπλουτίσεις το ρεπερτόριο σου;

Θ.Χ. Ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισα πάνω στο πάλκο ήταν ο πατέρας μου. Ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε σε εμένα αλλά με πολύ διακριτικό και αυστηρό τρόπο. Όσο για το ρεπερτόριο μου, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Λευτέρη Βαμβακά ‘μπουζούκι’ που με την τεράστια υπομονή του, μου άνοιξε τον δρόμο για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να μπορώ να σταθώ με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Από Χανιά στο Ρέθυμνο, πως έγινε η μετάβαση;

Θ.Χ. Η πρόταση για το Ρέθυμνο, έγινε από τον Λευτέρη Βαμβακά όπου δουλέψαμε κάποια χρόνια. Δέθηκα πολύ με τους ανθρώπους και το μέρος και αυτό με έκανε να εγκατασταθώ εδώ μέχρι και σήμερα.

Ποιος ήταν ο λόγος που δεν ασχολήθηκες με τη Κρητική μουσική εφόσον ο πατέρας σου ασχολούνταν αποκλειστικά με το κρητικό ρεπερτόριο ;

Θ.Χ. Εάν και αγαπώ την παράδοση μας, με κέρδισε το λαϊκό τραγούδι. Παρ’ όλα αυτά συνεργάστηκα με τον αγαπημένο μου Στέλιο Μπικάκη. Η συνεργασία μας κράτησε 2 χρόνια και στην συνέχεια ήρθε η πρόταση με τον Μανώλη Κονταρό όπου κράτησε 6 χρόνια. Για εμένα η συγκεκριμένη συνεργασία ήταν ένα τεράστιο σχολείο. Αργότερα αποφάσισα να κάνω ένα βήμα μόνη μου και να γυρίσω στο είδος που με εκφράζει, στο καθαρά λαϊκό τραγούδι.

«Είναι δύσκολο να σταθείς σωστά για να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα χωρίς να υπάρχει απογοήτευση…»

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο είδος και τι απήχηση έχει στο κοινό;

Θ.Χ. Το λαϊκό τραγούδι ήταν αυτό που με έκανε να βγάλω συναισθήματα. Κάθε ακροατής έχει και διαφορετικά ερεθίσματα, διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαφορετική ψυχολογία. Για εμένα το σημαντικό είναι να κοιτάς το κόσμο στα μάτια και να καταλαβαίνεις τι θέλει να ακούσει. Όταν το καταφέρνω νιώθω την επιτυχία.

Μέσα από το τραγούδι σου υπάρχει κάτι που θα ήθελες να καταθέσεις στο κόσμο;

Θ.Χ. Όπως προανέφερα το τραγούδι για εμένα είναι ψυχή και την καταθέτω και αυτό που θέλω είναι να μεταφέρω εικόνες και συναισθήματα.

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μην σου αρέσει κάποια ερμηνεία σου, να μην είσαι ευχαριστημένη;

Θ.Χ. Πολλές φορές προσπαθώ να κάνω αυτοκριτική και με μαλώνω για τα λάθη μου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

‘Έχεις ένα πλούσιο βιογραφικό πάνω στην δουλειά σου, ωστόσο υπάρχει κάτι που δεν έχεις κάνει ακόμη και θα το ήθελες;

Θ.Χ. Είμαι ένας άνθρωπος που με φοβίζουν τα σχέδια για το μέλλον, γι’ αυτό και πάντα λέω στον εαυτό μου, ας έχω υγεία και όπως έρθουν τα πράγματα.

Από ποια συστατικά αποτελείτε ένας καλός τραγουδιστής;

Θ.Χ. Η ψυχή είναι για μένα το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο, ακολουθεί η μελέτη, υπομονή, επιμονή και φυσικά η επικοινωνία.

 Τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίζεις στη δουλειά σου;

Θ.Χ. Δυστυχώς όπως όλες οι δουλειές έχουν σκαλοπάτια και δυσκολίες και δεν είναι στρωμένα όλα με ροδοπέταλα, όμως αυτές οι δυσκολίες είναι που σε κάνουν πιο δυνατό.Για εμένα οι δυσκολίες που αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω είναι σχολείο και μαθήματα. Είναι δύσκολο να σταθείς σωστά για να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα χωρίς να υπάρχουν απογοητεύσεις και κάποιες φορές μπούλινγκ από ανθρώπους που έχουν περισσότερη πείρα από σένα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ποιες συνεργασίες σου θα σου μείνουν χαραγμένες στο μυαλό;

Θ.Χ. Η πρώτη μου συνεργασία στα μπουζούκια, οι κρουαζιέρες με την ΑΝΕΚ LINES σε εσωτερικό και εξωτερικό, τον Γιώργο Γερολυμάτο, τον Λευτέρη Πανταζή, τον Άγγελο Διονυσίου,τον Στέλιο Μπικάκη και φυσικά τον Μανώλη Κονταρό.

Πως επηρεάζει την δουλειά σου η προσωπική σου ζωή;

Θ.Χ. Στην προσωπική μου ζωή είμαι γενικά ήρεμη και σπιτόγατα. Είναι όμως υπέροχο συναίσθημα να σε γνωρίζουν μέσα από την δουλειά σου και να νιώθεις την αγάπη του κόσμου έξω από αυτήν. Είναι σαν ένα δέντρο που προσπαθεί να κρατηθεί σε όλους τους καιρούς και στην συνέχεια ανθίζει και βγάζει καρπούς.

Σε επηρεάζουν οι σημερινές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες;

Θ.Χ. Σαφώς και για εμάς είναι πολύ δύσκολο ειδικά τον τελευταίο χρόνο που η δουλειά μας έχει φτάσει σε σημείο να είναι ανύπαρκτη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Έτυχε να αντιμετωπίσεις δυσάρεστες καταστάσεις παρενόχλησης ή άσχημης συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας;

Θ.Χ. Δεν υπάρχει καμία δουλειά,  είτε έχει να κάνει με την νύχτα είτε με την ημέρα που να μην σου τύχουν στο διάβα σου άξεστοι άνθρωποι. Σίγουρα εάν όχι όλοι οι περισσότεροι έχουμε συναντήσει άσχημες καταστάσεις, όμως έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης της κάθε κατάστασης. Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να βάζει όρια και να μην αφήσει περιθώρια.

Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους;

Θ.Χ. Να είναι ο εαυτός τους ,να αγαπάνε αυτό που κάνουν, να είναι προσγειωμένοι και να τραγουδούν με ψυχή.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες lay-out;

Θ.Χ. Να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους και να ακολουθούν αυτό που τους γεμίζει και αγαπούν.