Θανάσης Τσαλταμπάσης: “Ο κάθε ένας είναι υπόλογος για τις επιλογές του και μόνο αυτός ξέρει τον πραγματικό λόγο για αυτές”

του Παναγιώτη Κ. Σπανού

1685

Μιας και έχουμε μπει στον Δεκέμβριο, ο ήλιος έχει γυρίσει στον Τοξότη όπως θα έλεγαν και τα άστρα. Ο Τοξότης συμβολίζει τον αιώνιο έφηβο, τον Κένταυρο εξου και το όνομα του ζωδίου στην Αρχαία Ελληνική Αστρολογία, για να θυμούνται οι Αρχαίοι να μιλάνε για έναν μακρινό αστερισμό από των οποίων προερχόντουσαν οι Θεοί. Φυσικά εννοούσαν το Άλφα του Κενταύρου.

Είχαν δώσει σε αυτόν τον Κένταυρο κάποια χαρακτηριστικά. Φιλοσοφημένο, αισιόδοξο, με το ορμέμφυτο της γνώσης μέσα του ώστε συνεχώς να είναι αεικίνητος και να ψάχνει, να εξερευνεί να βρει τον ανώτερο εαυτό του. Ένας αέναος ταξιδιώτης της ζωής.

Κάπως έτσι περιγράφει και ο Αντουάν Ντε-Σαιντ Εξυπερύ τον δικό του ήρωα. Τον Μικρό Πρίγκιπα. Ίσως το σπουδαιότερο παραμύθι για παιδιά που έχει γραφτεί μέχρι σήμερα. Ο Μικρός Πρίγκιπας που ψάχνει τις απαντήσεις μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που ταξιδεύει, που βαρέθηκε τον κόσμο των μεγάλων.

Ένα παραμύθι που διδάσκει τις αρετές και τις αξίες της αγάπης. Της ανιδιοτελούς και απλόχερης, χωρίς πολλά-πολλά στολίδια, χωρίς απαιτήσεις, χωρίς εκβιασμούς. Αυθόρμητη, ελεύθερη. Ο Νικόλας Άσιμος περιγράφει την αγάπη με έναν συνταρακτικό στίχο «Αγαπάω κι αδιαφορώ και μαζί σου το`χω μάθει και αυτό, να αγαπάω κι εμένα όπως εσένα». Αγάπα τον εαυτό σου όπως θέλεις να σ`αγαπούν. Ο κόσμος είναι μονότονα βαρετός κάποιες φορές και χρειάζεται χιούμορ να τον αντιμετωπίσεις.

Στο ρόλο αυτού του διαρκούς ταξιδιώτη, τον Μικρό Πρίγκιπα υποδύεται στο θέατρο ένας άνθρωπος που έχει λατρευτεί από όλους για το ήθος και την εργατικότητα του. Το αγαπημένο παιδί της showbiz. Ένας άνθρωπος ταπεινός, γλυκομίλητος και σεμνός. Ένας άνθρωπος που η επιτυχία δεν τον έχει επισκιάσει αντιθέτως τον κρατά διαχρονικά φιλάλληλο. Δεν είναι και λίγες φορές που έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες που προωθούν κοινωνικά μηνύματα.

Κύριος θα έλεγα εγώ. Όσο διάσημος κι αν είναι άλλα τόσο είναι προσγειωμένος. Αυτοί είναι και οι πραγματικοί καλλιτέχνες. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι.

Άργησε να μου απαντήσει σε μήνυμα και μου ζήτησε συγγνώμη για την αργοπορία του επειδή δεν είδε εγκαίρως το μήνυμα μου. Πώς να τον παρεξηγήσεις όταν έχεις γελάσει άπειρες ώρες μαζί του σε κάθε ταινία, σειρά που τον έβλεπες και τον θαύμαζες. Είναι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι που από παιδί που τους έβλεπες δεν περίμενες ποτέ το όνειρο σου να τον γνωρίσεις θα γινόταν πραγματικότητα.

Φυσικά να ευχαριστήσω τον φίλο μου Χάρη Βεραμόν που μου τον σύστησε.

Μιλάω για τον έναν και μοναδικό Θανάση Τσαλταμπάση.

Τον αγαπημένο ηθοποιό όλων μας. Τον Θανάση που μέσα από το ταλέντο και την κωμική του διάθεση μας έχει κάνει να γελάσουμε και να ξεχαστούμε από την σκληρή καθημερινή ρουτίνα. Τον Θανάση που παραμένει κι αυτός ένα παιδί που αναζητά τα δικά του μονοπάτια στη ζωή και στο νόημα της. Υπέρμαχος του «Ζήσε τη στιγμή»

Αυτό που μαθαίνεις από αυτόν τον άνθρωπο είναι πώς να είσαι τρία πράγματα μαζί. Κωμικός, αγαπητός μα πάνω από όλα άνθρωπος.

Τον ευχαριστώ που πραγματοποίησε το παιδικό μου όνειρο να τον γνωρίσω. Να πως τα έφερε η μοίρα να του στείλω το πολυπόθητο μήνυμα για συνέντευξη και να έρθει η θετική του απάντηση.

Δεν θέλω όμως να σας πω άλλα πάμε να δούμε τι μου απάντησε για λογαριασμό του Lay-Out.gr

 • Καλησπέρα Θανάση και καλώς ήρθες στη σελίδα του Lay-Out. Gr. Κατ`αρχήν να σε ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που αποδέχτηκες την πρόταση μου να υλοποιήσουμε αυτή τη συνέντευξη. Είναι μεγάλη μου χαρά. Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι πως θυμάσαι την παιδική σου ηλικία και τα πρώτα σου βήματα στο θέατρο. Το ήθελες ή προέκυψε?

Η παιδική μου ηλικία μου προσφέρει πολύ όμορφες και γλυκές αναμνήσεις. Παιχνίδι ατελείωτο, φίλοι, σκανταλιές, οικογενειακά μαζώματα, ιστορίες παππού και γιαγιάς, ανεμελιά.

Το θέατρο ήταν αρκετά μέσα στη ζωή μου επίσης μιας και με την οικογένειά μου πηγαίναμε τακτικά και βλέπαμε παραστάσεις κυρίως στο ΚΘΒΕ, όπου φυσικά και μαγευομουν.

 • Η παράσταση στην οποία θα σε δούμε να συμμετάσχεις είναι ο μικρός πρίγκιπας, ίσως ένα από τα πιο σπουδαία παραμύθια που έχουν γραφτεί επάνω στην φιλοσοφία της αγάπης και της σύνδεσης της με την φιλοσοφία της ζωής. Ποιο είναι το νόημα της ζωής για εσένα και πως το βρίσκεις κάποιος?

Υπάρχει ένα ανέκδοτο που λέει ότι κάποιος έψαχνε χρόνια το νόημα της ζωής μέχρι που κάποια στιγμή συνάντησε έναν μοναχό στο Θιβέτ. Τον ρώτησε “Σοφέ μου άνθρωπε, εσύ που έχεις αφιερώσει όλη τη ζωή σου στο να βρεις πιό είναι το νόημα της ζωής, πες μου σε παρακαλώ κι εμένα, έχω φάει τα χρόνια μου” Μετά από μεγάλη παύση ο μοναχός του λέει “Αυτή εδώ η πέτρα” και δείχνει μια πέτρα μπροστά του. “Και γιατί όχι εκείνη;” Του δείχνει αυτός μία που ήταν παραδίπλα. “Λες;;;” Είπε ο μοναχός σαστισμένος!

Το νόημα της ζωής θεωρώ ότι βρίσκεται στα απλά, αγάπη, ζεστασιά, φίλοι, οικογένεια και σε μικρές στιγμές της.

Εμείς τη δυσκολευουμε και δε το καταλαβαίνουμε.

 • «Δε βλέπεις καθαρά παρά μόνο με τα μάτια της καρδιάς» λέει σε κάποια φάση ο Μικρός Πρίγκιπας. Τι είναι αυτό που βλέπει η καρδιά που δεν βλέπει το μυαλό?

Η καρδιά είναι η πίστη (στο οτιδήποτε εννοώ, όχι με τη θρησκευτική έννοια), το μυαλό η λογική. Η αλήθεια είναι πως και τα δύο είναι χρήσιμα αλλά το ένα είναι εχθρός του άλλου…

 • Βλέπουμε πολλές φορές τα παιδιά να γίνονται θύματα του εγωισμού των μεγάλων. Αν το έβλεπε αυτό ο Μικρός Πρίγκιπας πως θα αντιδρούσε και τι θα έλεγε?

Ο μικρός Πρίγκιπας νομίζω πως θα άρχιζε ακατάπαυστα να θέτει το ίδιο ερώτημα, όπως συνήθως κάνει και στη νουβέλα του Εξυπερύ. Ένα “γιατί” , μιας και με την αθωότητα του δε θα μπορούσε με τίποτα να πάρει μιά ικανοποιητική απάντηση σε αυτό.

 • Τι σημαίνει για εσένα ευτυχία και ποια είναι η αξία της?

Ευτυχία για μένα είναι οι στιγμές. Με οικογένεια, με φίλους, με έρωτα, με θέατρο, μια ταινία, μία ωραία θέα, ένα τραγούδι που ξυπνάει το μέσα μου, ένα φαγητό με τη σύντροφό μου, μία παρτίδα σκάκι και τόσα άλλα αντίστοιχα.

 • «Αν έρχεσαι όποτε να`ναι δεν θα ξέρω πότε ακριβώς να σου ανοίξω την καρδιά μου» λέει η αλεπού στον πρίγκιπα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν στη ζωή των άλλων, εξαρτιούνται από αυτούς, τους φορτώνουν με απαιτήσεις, ρουφούν την ενέργεια τους. Γιατί πιστεύεις ορισμένοι άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι? Τι σημαίνει για εσένα η αγάπη και πως μπορούμε να χτίσουμε γερά τα θεμέλια της?

Ο κάθε ένας είναι υπόλογος για τις επιλογές του και μόνο αυτός ξέρει το πραγματικό λόγο για αυτές.

Η αγάπη η ουσιαστική κατ’εμέ, εμπεριέχει την εν δυνάμει θυσία. Δηλαδή όταν νιώθω ότι θα έδινα κ τη ζωή μου, είτε μεταφορικές είτε κυριολεκτικά, τότε αγαπώ.

Η αγάπη, εκτός ίσως από τη περίπτωση μητέρας-παιδιού που υπάρχει de facto (δυστυχώς πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις ακόμα κ εδώ!), θέλει κόπο, χρόνο, αφοσίωση και πόνο πολλές φορές. Αυτά την κάνουν εξάλλου τόσο σπουδαία.

 • Πόσο εύκολο είναι για κάποιον ηθοποιό να επιβιώσει οικονομικά? Τα λεφτά των επαναλήψεων συνεισφέρουν οικονομικά ή δεν επαρκούν?

Για σχεδόν κανέναν επαγγελματία οποιουδήποτε χώρου δεν είναι εύκολη η οικονομική αποκατάσταση στις μέρες μας, ειδικά μετά το σαρωμα του κορονοϊου.

 • Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος έχει παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα σπουδαίων και διαχρονικών ηθοποιών. Το χιούμορ εκείνο κατά κοινή ομολογία είναι αξεπέραστο. Ορισμένοι σήμερα ισχυρίζονται πως αυτό λείπει από την σύγχρονη τηλεόραση. Ισχύει αυτό? Ποια είναι η γνώμη σου επ`αυτού.

Φυσικά και πολλοί από τους τότε ηθοποιούς ήταν υπέροχοι όπως υπάρχουν και τώρα πολλοί, όπως θα υπάρχουν και στο μέλλον πολλοί. Δε μου αρέσει η παρελθοντολαγνεία. Δε μπορούν να συγκριθούν τα πράγματα για πολλούς λόγους.

Άλλη εποχή, άλλη τεχνολογία, άλλες προσλαμβανουσες, άλλη πολιτική κατάσταση, άλλη κοινωνική κατάσταση, άλλη ποσότητα επαγγελματιών, άλλες συνήθειες, άλλα χρόνια, άλλη εμπειρία, άλλο κινηματογράφος, άλλο τηλεόραση, άλλο ίντερνετ, άλλο νετφλιξ, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

 • Θα σε γυρίσω λίγα χρόνια πίσω πάλι με αφορμή τον ελληνικό κινηματογράφο. Είχες συμμετάσχει στον «Ηλία του 16ου» σε έναν ρόλο που είχε υποδυθεί ο μεγάλος Θανάσης Βέγγος. Ποιο είναι το μυστικό ώστε κάποιος να υποδυθεί ρόλο που έχει ταυτιστεί μαζί του το κοινό χωρίς όμως να τον αντιγράψει.

Το μυστικό είναι ένα, αγαπώ τη δουλειά μου. Και δε κάνω τίποτε με φόβο σύγκρισης, παρά με πάθος δημιουργίας και παιχνιδιού.

 • Είσαι ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί τη νέα γενιά ηθοποιών. Τι λάθη πιστεύεις κάνουν οι νέοι ηθοποιοί και τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στην σημερινή τηλεόραση?

Δεν μου αρέσει να γενικεύω , πιστεύω ότι υπάρχει πολύ καλή μαγιά νέων ηθοποιών. Παρόλα αυτά υπάρχει κ η άλλη πλευρά του νομίσματος. Εκεί πιστεύω πως το λάθος είναι ότι δε κάνουν λάθη! Η “πολιτική ορθότητα” έχει μπει παντού, ακόμα και στο θέατρο. Η υποκριτική θέλει τόλμη, θέλει ρίσκο, θέλει τη γοητεία του λάθους!

 • Βλέπω ανθρώπους αλλά δεν βλέπω ανθρωπιά». Πως τελικά θα βρούμε την ανθρωπιά μέσα μας?

Όσο το εγώ είναι πάνω από το εμείς αυτό θα συμβαίνει. Και δεν είμαι αισιόδοξος για το ανάποδο!

Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου Θανάση για την συνέντευξη που μου παραχώρησες. Εύχομαι πάντα επιτυχίες σε ότι κάνεις. Συνέχισε να μας προσφέρεις όμορφες στιγμές.