Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο Μικρός Πρίγκιπας της καρδιάς μας..

της Ελπίδας Παπαδανιήλ

1026

Η πιο αγαπημένη ιστορία του κόσμου, «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ, το κλασσικό λογοτεχνικό έργο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, φτάνει στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 29 Ιουνίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, που χρόνια ονειρεύεται τον ρόλο, μοιράζεται με τα παιδιά την πιο όμορφη και ευαίσθητη ιστορία που έχει γραφτεί ως σήμερα. Μια ιστορία για τη φιλία, την αγάπη, τις θυσίες, την αλήθεια, αξίες που έχουν σημαντικές πλέον θέσεις στη ζωή μας, γιατί σήμερα ξαναγυρίζουμε στους ισχυρούς δεσμούς που θα μας κρατήσουν κοντά.

Μιλήστε μας για την παράσταση..

Θ.Τ.  Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ, τον «Μικρό Πρίγκιπα». Έχει γίνει η διασκευή και η απόδοση του κειμένου από τον Δημήτρη Αδάμη, ο οποίος χρόνια ασχολείται με το παιδικό θέατρο και μέσα σε μία ώρα και 20 λεπτά που διαρκεί η παράσταση, έχει συμπτύξει όλα τα μηνύματα του βιβλίου. Ακόμη και κάποιος που δεν έχει διαβάσει το βιβλίο, εάν έρθει στην παράσταση θα νιώθει ότι το γνωρίζει, ότι έχει κατακτήσει το περιεχόμενό του, κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο και εύκολο στο θέατρο. Θέλει δεξιοτεχνία αλλά και εμπειρία για να το καταφέρεις. Η ιστορία είναι γνωστή, ένας πιλότος που το αεροπλάνο του έπαθε βλάβη αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο στη Σαχάρα. Εκεί συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα και αρχίζει η αλληλεπίδραση μαζί του.

Να μιλήσουμε και για τους συντελεστές της παράστασης;

Θ.Τ.  Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Αδάμη και στη σκηνή είμαστε μαζί με την Αγοραστή Αρβανίτη, το Θανάσης Βοϊδήλος, τη Γεωργία Μαυροειδοπούλου, τον Τάσος Ράπτης και τη Μαριλίζα Χρονέα. Είναι μια μοντέρνα παράσταση χωρίς όμως να χάσει τον κλασικό της χαρακτήρα. Η Φωτεινή Σταματελοπούλου έχει φροντίσει το κομμάτι της κίνησης και έχει δώσει ένα άλλο, ιδιαίτερο χαρακτήρα στην παράσταση.

Πως προέκυψε η παιδική παράσταση, και μάλιστα η συγκεκριμένη που είναι μια ιδιαίτερη παράσταση;

Θ.Τ.  Είναι μια όμορφη παράσταση που έχει να σου προσφέρει πολλά και κυρίως μηνύματα αλλά και νοήματα. Η παράσταση ξεκίνησε από το χειμώνα, αλλά λόγω πανδημίας και lockdown δεν μπορέσαμε να παίξουμε. Έτσι αποφασίσαμε να την ταξιδέψουμε τώρα το καλοκαίρι. Άλλωστε, η ιστορία του «Μικρού Πρίγκιπα» μοιάζει λίγο και με την κατάσταση που περνάμε τους τελευταίους μήνες…

Θέλατε πολύ αυτή την παράσταση, ονειρευόσασταν αυτό το ρόλο, γιατί;

Θ.Τ.  Είναι ένα παραμύθι που πάντα με συγκινούσε και με γοήτευε για τα απίστευτα και μοναδικά μηνύματα που έχει.

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι γεμάτος με μηνύματα αλλά και συναισθηματισμούς, πόσο εύκολο είναι να τα περάσετε στο κοινό;

Θ.Τ.  Αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου, αλλά και το κίνητρό μας.. να προσπαθούμε συνεχώς να επικοινωνούμε με το κοινό και να προσπαθούμε να του μεταδώσουμε τα μηνύματα του έργου.

Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι να υποδύεστε έναν παγκόσμιο λογοτεχνικό ήρωα με τον οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές; Φοβηθήκατε καθόλου;

Θ.Τ.  Όχι δεν αγχώθηκα. Δεν αντιμετωπίζω με φόβο τους ρόλους μου. Ίσα ίσα τα βλέπω με πολύ χαρά και ευθύνη όμως για να μπορέσω να τα αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα. Κάθε νέα δουλειά αποτελεί πρόκληση για μένα. Ήθελα να μπω στα βαθιά αυτού του παραμυθιού και να το αποκωδικοποιήσω, πρώτα για τον εαυτό μου και μετά για το κοινό.

Πιστεύετε ότι η παράσταση είναι πιο επίκαιρη από κάθε άλλη χρονική συγκυρία και γιατί;

Θ.Τ. Και βέβαια. Είναι από τα δημοφιλέστερα κλασικά αριστουργήματα που πραγματεύεται αξίες πανανθρώπινες όπως η φιλία, η αγάπη, η διαφορετικότητα, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο έντονες με την πανδημία που περάσαμε πρόσφατα. Θέλω να πω, μας έλειψαν οι φίλοι μας, μας έλειψε η επαφή και η αγκαλιά, μας έλειψε το συναίσθημα γενικά. Θέλω να πιστεύω ότι σιγά σιγά όλο αυτό θα αποτελεί παρελθόν.

«Μόνο με την καρδιά κοιτάς καλά, την ουσία δεν την βλέπουνε τα μάτια…», πιστεύετε ότι το έχουμε πάρει αυτό το μήνυμα ή ακόμη συναντάμε καρδιές κλειδαμπαρωμένες;

Θ.Τ.  Πιστεύω ότι πλέον «κλείνουμε» προς τη θετική πλευρά όλοι μας. Μετά από όσα ζήσαμε θεωρώ ότι οι καρδιές παύουν να είναι κλειδαμπαρωμένες, ερχόμαστε πιο κοντά και αυτό είναι θετικό.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, που θα ταξιδέψει η παράσταση;

Θ.Τ. Θα πάμε στη Σπάρτη, στη Ρόδο στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα θα γυρίσουμε..

Ευχάριστες συνεργασίες, ποιες θα ξεχωρίζατε;

Θ.Τ.  Όλες μου οι συνεργασίες είναι ευχάριστες και όμορφες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμιά. Για μένα, για να συμμετέχω σε μία παραγωγή βασικό κριτήριο είναι οι συνεργάτες, οι συντελεστές και σε δεύτερη θέση το κείμενο.

Πως βλέπετε το χειμώνα καλλιτεχνικά; Είστε αισιόδοξος;

Θ.Τ.  Ναι είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλύτερα..

Τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφος, σκηνοθεσία και τώρα παιδικό θέατρο…υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει και είναι στα μελλοντικά σας σχέδια;

Θ.Τ. Πολλά θα ήθελα να κάνω, αλλά αφήνω τη ζωή να μου φέρει τις ευκαιρίες. Δεν πιέζω, δεν αγχώνομαι, απλά δουλεύω και αφήνω τα πράγματα να εξελιχθούν. Άλλωστε μου αρέσουν οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει η ζωή.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες του layout;

Θ.Τ.  Να είναι δυνατοί και αισιόδοξοι. Έχουμε περάσει τα δύσκολα και τώρα δικαιωματικά μας ανήκει η χαρά!

Ταυτότητα παράστασης :

«Μικρός Πρίγκιπας»

Τρίτη 29 Ιουνίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, Θεσσαλονίκης

Διασκευή-Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης

Σκηνικό : Χριστίνα Παπαδημητρίου–MarcBritz

Κοστούμια : μαγικές σβούρες

Kίνηση :Φωτεινή Σταματελοπούλου

Ενορχήστρωση:Γιώργος Κωνσταντινίδης

Διδασκαλία τραγουδιών : Ιωάννα Εμμανουήλ

Μουσική τραγουδιού φινάλε: Γιώργος Βαρσαμάκης

Βοηθός σκηνοθέτη : Πετρούλα Μαντζουκίδου

Στο ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα ο Θανάσης Τσαλταμπάσης

Παίζουν επίσης :

Αγοραστή Αρβανίτη

Θανάσης Βοϊδήλος

Γεωργία Μαυροειδοπούλου

Τάσος Ράπτης

Μαριλίζα Χρονέα

Πληροφορίες στο τηλ. 211 1000 365 και 6948 744988

Διάρκεια : 80΄ χωρίς διάλειμμα

Γενική είσοδος : 12 ευρώ

Προπώληση : 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση Viva.gr