Ταξιδιωτικές οδηγίες ενώ ο ΠΟΥ διαπιστώνει έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού

638

Την ώρα που το Βέλγιο ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, η Βρετανία κάλεσε όλους τους πολίτες της που βρίσκονται σε κινεζικό έδαφος να το εγκαταλείψουν για να προστατευθούν από την επιδημία και ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό.

 

Ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του SARS το 2003, Δρ Ντέιβιντ Χέιμαν, δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πότε θα κορυφωθεί η εξάπλωση της επιδημίας, η οποία εξακολουθεί να δείχνει σημεία έξαρσης. Εκτίμησε ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι κινεζικές αρχές εξετάζουν κάθε περιστατικό που παρουσιάζει συμπτώματα και όχι μόνο τα περιστατικά πνευμονίας, όπως έκανε στην αρχή.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια να απομακρύνει τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Κίνα, τονίζοντας ότι οι πτήσεις επιτρέπονται εκτός της επαρχίας Χουμπέι. Ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της εξέδωσε και η Γαλλία, καλώντας τους να αποφύγουν να πάνε στην Κίνα, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Επίσης καλεί να επιστρέψουν στη Γαλλία όσοι ήδη βρίσκονται εκεί.

Πάνω από 20.400 είναι πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού στην Κίνα, οι νεκροί έφτασαν τους 425, ενώ ακόμη δύο άνθρωποι πέθαναν στις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ. Κρούσματα του ιού έχουν εντοπιστεί σε 22 χώρες.

Στο Βέλγιο, όπως ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της ασθένειας είναι πρόσωπο που επαναπατρίστηκε από τη Γουχάν το Σαββατοκύριακο και δεν παρουσίαζε κάποιο σύμπτωμα. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν και άλλοι πολίτες της χώρας που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Στη Γερμανία, επιβεβαιώθηκαν ακόμη δύο κρούσματα, εκ των οποίων ο ένας ήταν εργαζόμενος σε επιχείρηση με ανταλλακτικά αυτοκινήτου που φαίνεται ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό όταν συναντήθηκε με Κινέζο πολίτη, εμπορικό αντιπρόσωπο πριν από δύο εβδομάδες. Το άλλο κρούσμα είναι το παιδί ενός υπαλλήλου της εταιρείας.

Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα: 12 στη Γερμανία, 6 στη Γαλλια, από 2 σε Ρωσία, Ιταλία και Βρετανία, και από ένα στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία και Βέλγιο.

Η Υπηρεσία Ιατρικής της Ε.Ε., από την έδρα της στην Ολλανδία ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδεδειγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού και για τον λόγο αυτό έχει αναλάβει δράση για να «αναπτυχθούν κατάλληλα και επαρκή φάρμακα».