Ταχεία η εξάπλωση του κορονοϊού, αυξάνεται η ανησυχία

461

Με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία καθώς ειδικά στη Γουχάν, την πόλη όπου ξέσπασε η επιδημία, καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται διαρκώς, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

 

Σύμφωνα με τον «χάρτη» του κορονοϊού, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 635, αυξημένοι κατά 73 σε σχέση με την Πέμπτη, ενώ τα κρούσματα της ασθένειας έφτασαν τα 31.161. Διεθνώς τα κρούσματα είναι 280 σε σύνολο 28 χωρών. Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι συνθήκες στη Γουχάν «θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση», ενώ καταγράφονται δυσκολίες στις κατ’ οίκον επισκέψεις ιατρικού προσωπικού για τη θερμομέτρηση του πληθυσμού, οι γιατροί έχουν τέτοιο φόρτο εργασίας που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τους νοσηλευόμενους, αλλά και όσους μένουν στα κέντρα καραντίνας.

Κατά την επίσκεψή της στη Γουχάν, η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν δήλωσε ότι είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση, «που δεν μπορεί να υπάρξουν λιποτάκτες. Αν κάποιος εγκαταλείψει, θα στιγματιστεί για πάντα με το σημάδι της ντροπής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε στο τηλέφωνο τον Ντόναλντ Τραμπ για να τον διαβεβαιώσει ότι το Πεκίνο κάνει τα πάντα για να ελέγξει την εξάπλωση της επιδημίας, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να αντιδράσουν «με υπευθυνότητα» στο ζήτημα αυτό, ουσιαστικά ζητώντας του να ανακαλέσει τις καραντίνες και να μην εφαρμόσει απαγορεύσεις εισόδου για τους Κινέζους πολίτες στις ΗΠΑ.

Έρευνα για τον θάνατο γιατρού
Την ίδια ώρα επικρατεί οργή για τον θάνατο του νεαρού γιατρού που πρώτος έδωσε στοιχεία για την εμφάνιση του κορονοϊού, τον Δεκέμβριο. Η Επιτροπή Εθνικής Εποπτείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει πλήρη έρευνα για τις παλινωδίες σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούσαν τον θάνατό του, καθώς έχουν εκφραστεί κατηγορίες ότι υπήρξε προσπάθεια να αποκρυβεί από την κοινή γνώμη.


Νέα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο
Τους 61 έχουν φτάσει οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε ότι διαγνώστηκαν ακόμη 41 περιστατικά. Στο κρουαζιερόπλοιο, που είναι σε καραντίνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επιβαίνουν 3.700 άνθρωποι. Εκτιμάται ότι πρώτο κρούσμα του ιού ήταν ένας 80χρονος που ανέβηκε στο πλοίο στη Γιοκοχάμα στις 20 Ιανουαρίου και αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου.

Σε καραντίνα βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ και το κρουαζιερόπλοιο World Dream με περίπου 3.600 επιβαίνοντες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εξετάσεις ούτε έχουν αναφερθεί κρούσματα του κορονοϊού.

Πλήγμα για την οικονομία
Η επιδημία του κορονοϊού έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στην κινεζική οικονομία, με τελευταία εξέλιξη την υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξή της από τον οίκο αξιολόγησης S&P. Σύμφωνα με την S&P, η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με 5%, πρόβλεψη μειωμένη κατά 0,75% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.

Το Πεκίνο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία ανακοίνωσε μία σειρά από φορολογικές πολιτικές. Στόχος η μείωση του οικονομικού βάρους σε μερικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας δραστηριότητας.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών, της εστίασης, της φιλοξενίας και του τουρισμού, οι απώλειες εσόδων που θα καταγράψουν το 2020 θα τύχουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης σε βάθος οκταετίας. Όσοι δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και στην προσφορά υπηρεσιών καθημερινής ανάγκης, θα εξαιρεθούν από την καταβολή του ΦΠΑ.

Κλείνουν το εργοστάσιο της Hyundai
Στη Νότια Κορέα η εταιρεία Hyundai σε συνεργασία με τις αρχές αποφάσισε να κλείσει για προληπτικούς λόγους το εργοστάσιό της στην Ουλσάν, το μεγαλύτερο της εταιρείας, όπου εργάζονται 25.000 άνθρωποι και παράγονται ετησίως πάνω από 1,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Εκτός από τους λόγους υγείας, ανακοινώθηκε ότι το εργοστάσιο στην Κίνα που εφοδιάζει τη Hyundai με ανταλλακτικά έχει κλείσει, αναγκάζοντας τη νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία να σταματήσει την παραγωγή της.