Τα συνδικάτα αγκαλιάζουν τώρα τους εργολαβικούς

763

Με πρώτους διδάξαντες τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, αλλά και τις τράπεζες, το φαινόμενο των εργολαβικών και των δανειζομένων τείνει να γίνει κανόνας, ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει φρένο.

Mια απεργία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Ασφαλιστική την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για να διεκδικήσει βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αποδοχών που λαμβάνει, όχι το μόνιμο, αλλά το προσωρινό προσωπικό, αυτό που είθισται να αποκαλείται… εργολαβικό.

Πρόκειται για μια διαρκώς αυξανόμενη κατηγορία εργαζομένων που προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώνουν το προσωπικό χωρίς να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ομαδικών απολύσεων. Με πρώτους διδάξαντες τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, αλλά και τις τράπεζες, το φαινόμενο των εργολαβικών και των δανειζομένων τείνει να γίνει κανόνας ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει φρένο.

Αλλωστε, η προσωρινή εργασία των εργολαβικών βελτιώνει τα ποσοστά απασχόλησης και το κόστος εργασίας. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, ακόμη και τα συνδικάτα του μόνιμου προσωπικού αντιμετωπίζουν τους εργολαβικούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας (όπως γινόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τους ξένους εργάτες) και δεν τους εντάσσουν στη δύναμή τους. Αυτόν τον κανόνα έσπασε ήδη από το 2014 ο Σύλλογος της Εθνικής Ασφαλιστικής, δίδοντας και στο εργολαβικό δυναμικό τη δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα του.

Τα ΕΛΠΕ
Ωστόσο, δεν επιφυλάσσουν όλα τα συνδικάτα του μόνιμου προσωπικού την ίδια υποστηρικτική αντιμετώπιση στο προσωρινό (εργολαβικό ή δανειακό) προσωπικό των επιχειρήσεων, ούτε το εντάσσουν στις οργανωτικές τους καταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΕΛΠΕ, στα οποία πάνω από το 50% του προσωπικού (περίπου 1.300 εργαζόμενοι) προσλαμβάνεται και απασχολείται με καθεστώς εργολαβίας. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για το τεχνικό προσωπικό αλλά και για πολλές από τις ειδικότητες στο διοικητικό κομμάτι.

Ηδη πολλοί εξ αυτών ειδοποιήθηκαν ότι η διάρκεια των συμβάσεών τους θα μειωθεί στους τρεις μήνες, ενώ δεκάδες άλλοι, επιχειρώντας να εισέλθουν στον εργασιακό χώρο, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι είχαν ακυρωθεί οι κάρτες τους και θα περιμένουν… στο τηλέφωνο να μάθουν εάν θα εργαστούν ξανά. Ο πρόεδρος των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, Χρ. Ζαρκίνος, έκανε λόγο για καθεστώς ομηρίας που έχει επιβάλει η διοίκηση Λάτση στους εργολαβικούς εργαζομένους.

Απρόσωπα νούμερα στο μπάτζετ εξόδων
Στην Εθνική Ασφαλιστική το να είσαι εργολαβικός σημαίνει μέσες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ για όλους όσοι δεν απασχολούνται στις κεντρικές υπηρεσίες, όταν οι αντίστοιχες μέσες αποδοχές για το μόνιμο προσωπικό υπολογίζονται περίπου στο ύψος των 2.400 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω της εταιρείας ICAP στην Εθνική Ασφαλιστική ανέρχονται σε 210, έναντι 668 μόνιμων.

Η αναλογία μονίμων προς εργολαβικούς είναι 3 προς 1, ενώ υπάρχουν υπάλληλοι που σε έναν χρόνο θα κλείσουν τη δεύτερη δεκαετία απασχόλησης με αυτόν τον τρόπο. Πάνω από 10 χρόνια υπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική έχουν 113 εργολαβικοί. Ανάμεσά τους άνθρωποι άνω των 60 ετών, που συνεχίζουν να ανανεώνουν τις συμβάσεις τους για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια, με τον μέσο όρο ηλικίας να μην υπερβαίνει τα 38,5 έτη.

«Είναι οι εργαζόμενοι του διπλανού γραφείου. Η διοίκηση δεν τους βλέπει και δεν τους αντιμετωπίζει ως εργαζόμενους. Απλώς, γι’ αυτήν αποτελούν παροχή εργολαβικού έργου, απρόσωπα νούμερα στο μπάτζετ εξόδων της εταιρείας» αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Ζητώντας, επίσης, συγγνώμη από τους ασφαλισμένους της εταιρείας για τις επιπτώσεις της απεργίας, ο πρόεδρος Γ. Πετσαλάκης και ο γ.γ. του Συλλόγου Σπ. Αντωνίου διαβεβαιώνουν ότι «θα είναι στην πρώτη γραμμή» για να καλυφθεί η όποια καθυστέρηση.