Τα κόκκινα δάνεια φέρνουν “μαχαίρι” στο επίδομα στέγασης

524

Το επίδομα στέγασης θα μετονομαστεί σε επίδομα ενοικίου καθώς στον κατάλογο των επιδοτούμενων δεν θα περιλαμβάνονται πλέον όσοι αποπληρώνουν δάνειο κύριας κατοικίας παρά μόνο όσοι πληρώνουν ενοίκιο.

Ο προϋπολογισμός του μέτρου θα περιοριστεί από τα 400 εκατ. ευρώ που προβλέπονται και ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί στον «κωδικό» για την χρηματοδότηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων μέσω της υπό δημιουργία «πλατφόρμας». Έτσι, η κρατική επιχορήγηση των δανειοληπτών με τα κόκκινα δάνεια θα γίνει χωρίς ουσιαστική πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Χαμένοι βέβαια, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, θα βγουν όσοι δανειολήπτες εξακολουθούν να πληρώνουν εμπρόθεσμα τη δόση του δανείου τους. Και αυτό διότι γι’ αυτούς, η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, δεν θα προβλέπει ούτε ένα ευρώ.

Το επίδομα στέγασης σχεδιάστηκε πέρυσι με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 600 χιλιάδων νοικοκυριών τα οποία είτε πλήρωναν στεγαστικό δάνειο είτε πλήρωναν ενοίκιο. Τελικώς, ο προϋπολογισμός του μέτρου περιορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ  καθώς ολόκληρο το πακέτο των αντίμετρων –στο οποίο εντασσόταν και το επίδομα στέγασης- αναδιατάχθηκε για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων.

Με τα 400 εκατ. ευρώ επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί το επίδομα περίπου 300-350 χιλιάδων νοικοκυριών που πλήρωναν δάνειο ή ενοίκιο. Μάλιστα, για να εξοικονομηθούν τα 200 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε η μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου από τα 9000-27.000 ευρώ που ήταν στην αρχική μορφή της υπουργικής απόφασης, στα 7000 έως 21.000 ευρώ. Η απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ καθώς από το υπουργείο Εργασίας περίμεναν να καταλήξουν οι συζητήσεις για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Μετά τη συμφωνία τραπεζών κυβέρνησης για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και την επιδότηση του ενός τρίτου της μηνιαίας δόσης, θα έπρεπε να βρεθεί κονδύλι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού, θα εξασφαλιστεί από την μεταφορά πόρων από το επίδομα στέγασης.

Έτσι, το τελευταίο θα αφορά μόνο στους ενοικιαστές και οι πόροι θα μεταφερθούν στο κονδύλι για τα κόκκινα δάνεια. Έτσι, θα επιδοτούνται οι ενοικιαστές (με 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) αλλά και όσοι θα υπαχθούν στην πλατφόρμα των κόκκινων δανείων με ποσό που θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της μηνιαίας δόσης. Επί του ποσού της επιδότησης, αναμένεται  να υπάρχουν και πάλι εισοδηματικά όρια αλλά και πλαφόν στο ύψος της δόσης.