Τα εμβόλια σώζουν ζωές

420

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το κίνημα κατά του εμβολιασμού, ειδικά στα μικρά παιδιά.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να αποφεύγουμε ασθένειες και να είμαστε υγιείς. Κατά τη χρονική περίοδο 2016-2018 είχαμε περισσότερα από 20.000 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη, μια παιδική ασθένεια που εγώ προσωπικά είχα 20 χρόνια να ακούσω. Ο καθένας μας μεγαλώνει τα παιδιά του όπως εκείνος νομίζει καλύτερα και όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για εκείνα. Τι γίνεται όμως όταν δεν είμαστε σωστά ενημερωμένοι?

Ελευθερία Καραμπίνη

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετια του ’90 στην Ιαπωνία όταν το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) λανθασμένα συνδέθηκε με τον αυτισμό. Εκείνη τη περίοδο παρατηρήθηκαν κρούσματα αυτισμού με αποτέλεσμα σήμερα η Ιαπωνία να είναι η μοναδική χωρά που δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμβόλιο. Μελέτες που έγιναν έδειξαν οτι το MMR δεν είχε καμιά σχέση με τον αυτισμό. Το 1998 ένας γιατρός δημοσίευσε μια μελέτη που ήταν ψευδής με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το μητρώο ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου το Μάιο του 2010. Η ζημιά ειχε ήδη γίνει. Εξαιτίας αυτής της ψευδούς μελέτης του γιατρού πολλά παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία έχασαν της ζωή τους. Δυστυχώς στις μέρες οι αντιεμβολιαστές επικαλούνται τη συγκεκριμένη μελέτη για να προσελκύσουν περισσοτερο κόσμο.

Ευλογιά

Η συγκεκριμένη μολυσματική ασθένεια είναι η μόνη που έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως. Το τελευταίο κρούσμα ήταν πριν από σαράντα χρόνια στη Σομαλία συγκεκριμένα το 1977 και ο εμβολιασμός κατά της ασθένειας σταμάτησε οριστικά το 1980. Ο λόγος που εξαλείφθηκε η συγκεκριμένη ασθένεια ήταν ο παγκόσμιος μαζικός και εντατικός εμβολιασμος. Η επιδημική ασθένεια που ειχε αφανίσει εκατοντάδες κόσμο για χιλιάδες χρονιά είναι παρελθόν και αυτό οφείλεται στο εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Σκεφτείτε απλά να υπήρχε τότε το κίνημα κατά των εμβολίων. Το πιθανότερο θα ήταν και σήμερα να πεθαίνει κόσμος από αυτή την ασθένεια.

Υπάρχουν χώρες που για να της επισκεφτεί κάποιος είναι υποχρεωτικό να κάνει εμβόλια, όπως πχ. του κίτρινου πυρετού και του μηνιγγιτιδοκόκκου. Το πιο θεμιτό θα ήταν εάν ο καθένας από εμάς που ταξιδεύει σε κάποια άλλη χώρα να κάνει προληπτικά κάποια εμβόλια, όπως πχ. της ιλαράς σε περίπτωση πάντα που δεν ειχε γίνει η αναμνηστική δόση όταν ήταν παιδί. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της Ελλάδας  υπάρχουν εμβόλια όπως πχ. του τετάνου που πρεπει να γίνει μια επαναληπτική δόση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Ακόμη, το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Α πρέπει να γίνεται σε όσους έχουν σκοπό να ταξιδέψουν σε περιοχές όπως πχ. η Αφρική που ανήκει στις χώρες με μέση ή υψηλή ενδημικότητα για αυτή την ασθένεια. Πλέον στη χώρα μας κυκλοφορεί και το εμβόλιο κατά της της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β, μιας ύπουλης ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει από αναπηρία μέχρι και θάνατο.

Πριν από διακόσια χρόνια ο κόσμος πέθαινε από απλές ιώσεις και γρίπη γιατί δεν ειχε τα κατάλληλα μέσα να πολεμήσει τις ασθένειες. Η εξέλιξη της ιατρικής έχει σώσει ζωές και ο κόσμος πλέον ζει πολλά περισσότερα χρόνια από όσο ζούσε το 17ο και 18ο αιώνα. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να συμβουλευτεί τον οικογενειακό του γιατρό και να ενημερωθεί για το πόσο απαραίτητα είναι τα εμβόλια και πως πρέπει να γίνονται σε όλους μας και κυρίως σε μικρά παιδιά. Όσοι από εμάς είναι γονείς μπορούν να απευθυνθούν και στον παιδίατρο τους και να ενημερωθούν σωστά για  το τακτικό εμβολιασμό των παιδιών τους.

Μη ξεχνάτε πως όταν δεν εμβολιαζόμαστε επανέρχονται ασθένειες που είχαμε χρόνια να ακούσουμε όπως πχ. η ιλαρά. Κάνοντας τα εμβόλια προστατευόμαστε από μολυσματικούς ιούς και σίγουρα ζούμε σε ένα καλύτερο παρόν με ένα πιο σίγουρο μέλλον.

Ελευθερία Καραμπίνη

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας στη New Media Studies by Stamatis Malelis