Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ιντλίμπ μεταξύ συριακών και τουρκικών δυνάμεων

43

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 13 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ νεκροί είναι και οκτώ Τούρκοι στρατιώτες.

Περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ συριακών και τουρκικών δυνάμεων στη συριακή επαρχία της Ιντλίμπ. Η πρωτοφανής ανάφλεξη στην περιοχή, έχει φέρει την Άγκυρα σε θέση σύγκρουσης όχι μόνο με τη Δαμασκό, αλλά και με τη Μόσχα.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σιωπήσει για το ζήτημα, με τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, να κάνει λόγο για «εξουδετέρωση» 76 σύρων στρατιωτών, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Δαμασκός, από την πλευρά της, δεν επιβεβαίωσε ότι υπέστη απώλειες.

Η ανταλλαγή πυρών έγινε μετά από μίας μεγάλης κλίμακας τουρκική επιχείρηση, όταν στρατιωτικό κονβόι της Άγκυρας μπήκε στα εδάφη της βορειοδυτικής αυτής επαρχίας, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Ο στρατός του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος έχει ενεργή υποστήριξη από την Ρωσία, έχει καταλάβει σχεδόν όλη την επικράτεια της χώρας και ο πρόεδρος της Συρίας φαντάζει ως αδιαμφισβήτητος νικητής του εμφυλίου που έχει σπαράξει εδώ και χρόνια τη χώρα.

«Εκείνοι που δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με τέτοιες άθλιες επιθέσεις θα καταλάβουν το λάθος τους. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί όταν οι στρατιώτες μας μαρτυρούν» δήλωσε σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.

Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα, η ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας επιβεβαιώθηκε και με τη δήλωση του Τ. Ερντογάν πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και θα συνεχίσει να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Τοποθετούμενο για τις εξελίξεις το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ κατά τουρκικών δυνάμεων επειδή δεν είχε την κατάλληλη ενημέρωση. Η Μόσχα αναφέρει ότι τα τουρκικά στρατεύματα μετακινήθηκαν μέσα στη νύχτα εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ χωρίς να έχουν ενημερώσει πρώτα.

«Ανήσυχος» δηλώνει ο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις μάχες και τον «μεγάλης κλίμακας εκτοπισμό αμάχων εξαιτίας της τρέχουσας επίθεσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης μέσα στη ζώνη αποκλιμάκωσης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.