Συνθήκες έκτακτης ανάγκης κόντρα στον κοροναϊό : Αποθέματα αναγκαίων υλικών, πρόστιμα και απαγορεύσεις

486

Αποφασίστηκε η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Σκόπια, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.

Τέσσερις νεκροί και 228 νοσούντες είναι ο τραγικός απολογισμός του κοροναϊού στην Ελλάδα. Τα πράγματα στη χώρα μας είναι άσχημα, ωστόσο όχι τόσο όσο στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες.

Αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση με τα αυστηρά μεν, απαραίτητα δε, μέτρα που λαμβάνει και ανανεώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Η Ελλάδα δίνει τη δική της σκληρή μάχη για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού, τη στιγμή που οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόμα το εφιαλτικό σενάριο να πηγαίνουμε σε «τροχιά Ιταλίας».

Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας προσπαθεί να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τον θανατηφόρο ιό και να αποτρέψει, όσο το δυνατόν περισσότερο, την εξάπλωσή του.

Τα μέτρα, εκτός από το κλείσιμο… των πάντων περιλαμβάνουν και κυρώσεις για όσους δεν θέλουν η δεν μπορούν να καταλάβουν την κατάσταση και αγνοούν αυτά τα μέτρα.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου αποφασίστηκαν τα εξής:

– Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
– Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
– Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
– Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
– Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
– Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την αποφυγή του συνωστισμού σε super market και λαϊκές αγορές.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της υγείας των πολιτών. Οφείλουν και οι πολίτες να δείξουν την μέγιστη ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα.

Ενδεικτική του τρόπου που θα αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι αυτοί είναι η ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι δημόσιος κίνδυνος και τέτοιος θα αντιμετωπίζονται.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα, περιλαμβάνονται στη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στις 12 σελίδες της ΠΝΠ περιλαμβάνονται μέτρα όπως:
η αναστολή για ένα μήνα των όσων ισχύουν για την τροφοδοσία σούπερ μάρκετ και λαϊκών αγορών
η ανακοίνωση των αποθεμάτων για χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια από τις σχετικές επιχειρήσεις
η επίταξη με αποζημίωση μέχρι για έξι μήνες κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων
πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα παραβιάσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις
η δυνατότητα έκτακτων προμηθείων για ανταλλακτικά σε ασθενοφόρα
προσλήψεις για ένα έτος σε πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία
η κατά παρέκκλιση λειτουργία την Κυριακή για διάστημα έως και έξι μήνες των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών

Μακραίνει κάθε μέρα η λίστα των μέτρων
Την άμεση αντίδραση που έχει επιδείξει η κυβέρνηση καθ’όλη την μέχρι τώρα επέλαση του κοροναϊού συνέχισε η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για την πανδημία μετά την εμφάνιση κρουσμάτων τόσο κοινωνικής ανυπακοής, όσο και όσο και πανικού, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο.

Οι πρώτες εικόνες, όσων αγνόησαν επιδεικτικά την απαγόρευση των συναθροίσεων με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ έσπευσαν αντίθετα σε… βουνά και παραλίες, αλλά και οι εικόνες με τον συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας έφεραν διπλή αντίδραση της κυβέρνησης.

Οργή από τον πρωθυπουργό
«Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους» γνωστοποίησε ο Κυριακός Μητσοτάκης, δείχνοντας την ενόχληση του για την απερισκεψία κάποιων που μπορούν να αποβούν μοιραίοι για το κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προέτρεψε εκ νέου να «αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο» και κατέληξε, λέγοντας «ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων» απευθυνόμενος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όλους τους Έλληνες.

Ελεγχόμενη είσοδος και αποστάσεις στα σούπερ μάρκετ
Ακόμα μια εικόνα που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις, ήταν η κοσμοσυρροή στα σούπερ μάρκετ ανά τη χώρα.

Πολίτες σε πανικό, χωρίς κάποιο λόγο, μιας και η κυβέρνηση ποτέ δεν έκανε λόγο για κλείσιμο σούπερ μάρκετ, το αντίθετο μάλιστα, άδειαζαν τα ράφια, γεμίζοντας τα καρότσια τους με προϊόντα για… μήνες, σαν να έχουμε πόλεμο…

Για τον λόγο αυτό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ξεκαθάρισε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό πως από την Δευτέρα θα υπάρχει έλεγχος εισόδου στα σούπερ μάρκετ.

Πρακτικά, σύμφωνα το λεγόμενα του κ. Παπαθανάση ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος θα μπαίνει και ανάλογος αριθμών ατόμων για να ψωνίσει, με βάση τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και ως delivery, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Μάλιστα, όπως σημείωσε, μιλώντας στο Open, τα delivery θα γίνονται ακόμη και Κυριακές για να εφοδιάζεται το καταναλωτικό κοινό. Ακόμη, το αρμόδιο υπουργείο μελετά και την επέκταση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ, κάτι που μένει να φανεί αν θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες.

Νέα μέτρα και στα ΜΜΜ
Την ίδια στιγμή, ενώ είναι γνωστό πως είναι αδύνατον να κλείσουν εντελώς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απηύθυνε έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να σημειώσουμε πως αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση κατά 50% και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα η πρόβλεψη είναι πως θα πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου η πληρότητα των οχημάτων (συρμών, λεωφορείων, τρόλεϋ) μειώνεται συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή του συνωστισμού.

Στο μεταξύ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επιβατών έχει ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνιστά στο επιβατικό κοινό να μη χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο εάν διαπιστώσει ότι είναι πλήρες.

«Μπλόκο» στην Ιταλία
Παράλληλα, «αποκλεισμός» στις μεταφορές, εφαρμόστηκε από χθες κιόλας στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς έκλεισε οριστικά η αεροπορική σύνδεση με τη γειτονική χώρα, ώστε να μην πραγματοποιείται στο εξής καμία πτήση από και προς όλες τις πόλεις της και όχι μόνο το Μιλάνο, το οποίο είχε ήδη «αποκοπεί» αεροπορικά από την Αθήνα.

Ποινές για τους παραβάτες
Την ίδια ώρα, εντατικοποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αποφάσισε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεκάδες συλλήψεις, όσων δηλαδή που αγνόησαν τις απαγορεύσεις λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων μέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα.

Ώρα ευθύνης για όλους μας
«Αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, εφιστώντας για μια ακόμα φορά την προσοχή των πολιτών ακόμη και στις ελάχιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις πλήθους.

«Μένουμε Σπίτι»
Αυτός είναι και ο λόγος που το «Μένουμε Σπίτι», η καμπάνια του υπουργείου Υγείας με σκοπό να παρακινήσει τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, έχει γίνει viral.

Πολλοί celebrities, μεταξύ αυτών ηθοποιοί, τραγουδιστές και άλλοι διάσημοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

 

View this post on Instagram

 

#μένουμε_σπίτι #stayhome

A post shared by marianafpliotou (@marianafpliotou) on

 

View this post on Instagram

 

#μένουμε_σπίτι #stayhome

A post shared by Maria Solomou (@mariasolomou_official) on

 

View this post on Instagram

 

#stayhome #μένουμε_σπίτι #girl

A post shared by Despina Vandi (@desp1navandi) on

Σε πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι:
Κλειστά παραμένουν:
Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα
Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
Καφέ, μπαρ και καφετέριες
Μαγαζιά εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away
Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ)
Βιβλιοθήκες
Μουσεία
Αθλητικοί χώροι
Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια
Γυμναστήρια
Κέντρα διασκέδασης
Κινηματογράφοι
Θέατρα
Ανοιχτά παραμένουν:
Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
Σούπερ μάρκετ
Λαϊκές αγορές
Φούρνοι
Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού
Όπως και τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα μέχρι τις 27 Μαρτίου, παρότι αίτημα ολικής αναστολής λειτουργίας τους κατέθεσε χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με εξαίρεση των εκδίκαση των αυτόφωρων, μπροστά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
«Ποτέ την Κυριακή»
Επιπλέον, προσωρινό λουκέτο έβαλε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και στις εποχιακές αγορές, θέτοντας σε αναστολή λειτουργίας τις Κυριακάτικες αγορές, τις αγορές των Καταναλωτών, τις Εμποροπανηγύρεις.

Το ίδιο θα ισχύει στο εξής και για Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές, όπως και για οργανωμένες αγορές, μεταξύ των οποίων και αυτές του Σχιστού και του Ελαιώνα.

Χείρα βοηθείας στο 1135
Εκτός από τις απαγορεύσεις, στην περαιτέρω ενίσχυση της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1135 με προσωπικό προχωρά η κυβέρνηση, ώστε να υποδέχεται ερωτήματα του κοινού σχετικά με την πρόληψη και τη διάγνωση τυχόν κρουσμάτων, παράλληλα με την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού, για την οποία έχουν ενεργοποιηθεί και διπλωματικές οδοί.

Η κοσμογονία του κορονοϊου έχει εκτοξεύσει, άλλωστε, τις ημερήσιες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό, αφού μόνο η ΟΣΥ για παράδειγμα έχει παραγγείλει περισσότερα 40.000 γάντια για τους οδηγούς των λεωφορείων.