Συνάντηση στο Μαξίμου για το προσφυγικό στα νησιά – Απουσία Μητσοτάκη

303

Στο Μαξίμου – απόντος Μητσοτάκη – το προσφυγικό στα νησιά. Μετά τις κινητοποιήσεις για το προσφυγικό ζήτημα σε Χίο, Λέσβο και Σάμο θα συναντηθούν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, μετά τις κινητοποιήσεις για το προσφυγικό ζήτημα σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι αιρετοί των νησιών θα επιδώσουν ψήφισμα των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου, που μεταφέρει την ανησυχία και την αγωνία τους, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων, ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Η συνάντηση στο Μαξίμου αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης, ενώ συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις στα νησιά με πρωτοβουλία τοπικών φορέων, κλείσιμο των δήμων, αλλά και απεργία που έχουν κηρύξει πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών που θα φέρει απτά αποτελέσματα και μάλιστα «πάρα πολύ σύντομα».

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, είπε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης και για το λόγο αυτό -εξήγησε- η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής.

«Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό η απάντησή του κατά το σκέλος της δικής του αρμοδιότητας -και αφού θύμισε ότι πρωτίστως αρμόδιο είναι το νέο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο προϊστάμενος υπουργός- είναι ότι θα υπάρξουν πάρα πολύ σύντομα απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία.

Θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το νέο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία, αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει -και το λέει μετά λόγου γνώσεως, όπως παρατήρησε- για πρώτη φορά, μια κεντρική στρατηγική στο ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος.