Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Κεραμέως: Τι συζήτησαν

330

Στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενημερώθηκε από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου

ΗΠρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχτηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία την ενημέρωσε για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, καθώς και για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση του σχολείου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης για τον τόπο και για την κοινωνία, ανέφερε τα εξής :

«Πράγματι, η εκπαίδευση συνάντησε αρκετά προβλήματα στον καιρό των μέτρων της πανδημίας. Το στοίχημα ελπίζω ότι έχει κερδηθεί με την προσπάθεια που έγινε και τα ιδιαίτερα μεγάλα βήματα με την ψηφιακή εκπαίδευση και την ψηφιοποίηση γενικότερα. Αλλά ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθήσατε όλοι να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε. Και νομίζω ότι υπήρξε ανταπόκριση κι έγιναν βήματα πολύ χρήσιμα στο πεδίο αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, όντως ο φυσικός χώρος και από πλευράς εκπαιδευτικού έργου αλλά και κυρίως από την πλευρά της κοινωνικότητας, της κοινωνικής επαφής, είναι το σχολείο. Επομένως ήταν πολύ κρίσιμο να ξεκινήσουν τα σχολεία. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανησυχία σε όλους μας, στους γονείς, την κυβέρνηση, σε όλους. Παρατηρώ, όμως, ότι διεθνώς όλα γίνονται με επιφυλακτικότητα, με τις οδηγίες των ειδικών πάντοτε. Και ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Η Νίκη Κεραμέως, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για τη συνάντησή της με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισήμανε τα ακόλουθα:

«Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση να σας πω ότι παρά τις όποιες δυσκολίες -προφανώς και υπήρξαν δυσκολίες, καθώς ήταν κάτι καινούριο για όλους- το εγχείρημα πέτυχε. Και αν πέτυχε να έχει την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή, αυτό πραγματικά οφείλεται στους εκπαιδευτικούς. Οφείλεται στα στελέχη εκπαίδευσης, οφείλεται στους εκπαιδευτικούς και βεβαίως στους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές, αλλά πραγματικά οι εκπαιδευτικοί κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου ακριβώς να επιτευχθεί ο στόχος. Και ο στόχος ήταν να διατηρηθεί πολύ στενή επαφή μεταξύ των παιδιών μας και της εκπαιδευτικής, της μαθησιακής διαδικασίας. Και οφείλουμε θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο».

Όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με την επαναλειτουργία των δομών η κ. Κεραμέως τόνισε ότι«προφανώς είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή, προφανώς ακολουθούμε στενότατα τις οδηγίες των ειδικών κι έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι και τα δυο πολύ μεγάλα βήματα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών -και αυτό για την επαναλειτουργία των γυμνασίων και λυκείων και αυτό για τα δημοτικά- είχαν την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Είναι οι ίδιοι ειδικοί οι οποίοι μας έχουν καθοδηγήσει άριστα μέχρι τώρα κι έχουν βοηθήσει καταλυτικά, προκειμένου ακριβώς η χώρα να πετύχει αυτήν την εξέλιξη αναφορικά με την πανδημία, εξέλιξη που μας έχει οδηγήσει σε διεθνώς αναγνωρισμένα πλέον αποτελέσματα. Άρα βεβαίως και πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, πάντοτε όμως με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, με μέτρα προστασίας και πρόληψης και με βάση τους ειδικούς. Ακούμε τους ειδικούς και με βάση τις πολύτιμες οδηγίες τους πορευόμαστε».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την αναφορά της υπουργού Παιδείας στους εκπαιδευτικούς, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «πίσω από κάθε δημιουργικότητα, πίσω από κάθε επίτευγμα του σχολείου κρύβονται φωτισμένοι εκπαιδευτικοί. Κι η Ελλάδα έχει αναδείξει πολλούς. Κι όπως λέτε και συμφωνώ απόλυτα, αυτήν την περίοδο ήταν και θα συνεχίσει ο ρόλος τους να είναι πολύ σημαντικός».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)