Συμφωνία που είναι “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα του Ισραήλ

38

«Δωράκι» του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελεί το προωθούμενο από την Ουάσινγκτον ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, καθώς οι όροι είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την Παλαιστίνη ● Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη συμμετάσχει στο σχέδιο των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος τη διαφημίζει εδώ και καιρό ως «συμφωνία του αιώνα». Η σκληροπυρηνική δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ την ανακήρυξε «ιστορική» πριν καν δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειές της. Περιθωριοποιημένοι από την Ουάσινγκτον, οι Παλαιστίνιοι την απορρίπτουν κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς την «ήδη νεκρή». Αμήχανη, η διεθνής κοινότητα -με πρώτη την Ε.Ε.- παρακολουθεί στωικά τις εξελίξεις…

 

Σχεδόν έναν μήνα πριν από τις τρίτες μέσα σε έναν χρόνο βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, στις 2 Μαρτίου, κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου βρίσκονται αντιμέτωποι με δίκες (ο μεν με το ερώτημα της καθαίρεσης, ο δε για σκάνδαλα διαφθοράς), ο Λευκός Οίκος αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα τις λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου, κατ’ επίφαση ειρηνευτικού σχεδίου του για τη Μέση Ανατολή.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, ισραηλινά ΜΜΕ και Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι, επιγραμματικά, προβλέπει: (α) την προσάρτηση από το Ισραήλ του 1/3 των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων εβραϊκών οικισμών και της στρατηγικής σημασίας Κοιλάδας του Ιορδάνη, (β) την επιβολή ισραηλινού ελέγχου και κυριαρχίας σε όλη την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μέχρι το διαχωριστικό τείχος. Κάτι που θα βάλει ουσιαστικά ταφόπλακα στη λύση των δύο κρατών, στα σύνορα του 1967 και στην προοπτική ίδρυσης εντός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Αυτά και άλλα πολλά τέθηκαν επί τάπητος στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε χθες στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Νετανιάχου και τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, πρώην επιτελάρχη Μπένι Γκαντς -ο οποίος έσπευσε επίσης να δεσμευτεί προεκλογικά για την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

Σύμφωνα με πηγές της Jerusalem Post, «ο πρόεδρος Τραμπ θα τους παρουσίαζε τον χάρτη των νέων συνόρων του Ισραήλ, βάσει του σχεδίου του». Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters, συνόψισε το μήνυμα Τραμπ προς τους Νετανιάχου και Γκαντς στο: «Εχετε έξι εβδομάδες για να το “τρέξετε”, εάν το θέλετε». Κοντολογίς, μέχρι τις κάλπες του Μαρτίου.

Παιχνίδι εντυπώσεων
«Πιστεύω ότι είμαστε σχετικά κοντά» στην υλοποίηση της συμφωνίας, «όμως χρειάζεται να συμφωνήσουν κι άλλοι σε αυτήν», τόνισε χθες ο ίδιος ο Τραμπ, υποδεχόμενος τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο. Υποστήριξε ότι τα αραβικά κράτη θεωρούν το σχέδιό του «μια σπουδαία αρχή». Οι δε Παλαιστίνοι, τόνισε, που είναι «σπουδαίοι διαπραγματευτές», «στο τέλος θα θελήσουν τη συμφωνία».

Εντελώς διαφορετικά είναι, βέβαια, τα μηνύματα από τη Ραμάλα -και όχι μόνον. Σύμφωνα με διαρροές, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς αρνήθηκε ακόμη και να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ. Ο δε Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ κάλεσε χθες «τη διεθνή κοινότητα να μη συμμετάσχει» στο σχέδιο των ΗΠΑ. «Δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή», τόνισε.

«Προέρχεται από μια πλευρά που έχει απολέσει την αξιοπιστία της ως έντιμου μεσολαβητή» και «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα δικαιώματα των Παλαιστινίων, τα οποία είναι προς πώληση», υπογράμμισε. Μια σαφής αιχμή στο οικονομικό σκέλος του αμερικανικού σχεδίου, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο και γενικόλογα προβλέπει διεθνείς επενδύσεις ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα παλαιστινιακά εδάφη και σε γειτονικές αραβικές χώρες, σε βάθος 10ετίας.

Μιλώντας στο πρακτορείο AFP, ο Σαέμπ Ερεκάτ, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), υπενθύμισε με νόημα ότι οι Παλαιστίνιοι διατηρούν το δικαίωμα να αποσυρθούν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο…

«Νέα φάση στον αγώνα» κατά της ισραηλινής κατοχής προανήγγειλε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, καλώντας τις παλαιστινιακές παρατάξεις σε νέες συνομιλίες στο Κάιρο για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου κατά του αμερικανικού σχεδίου. Ηδη, στη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν χθες διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Εντονες αντιδράσεις καταγράφονται και εντός του Ισραήλ. «ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ» χαρακτήρισε τη συμφωνία στο twitter ο αρχηγός της αραβικής Κοινής Λίστας, Αϊμαν Οντεχ. Προϊδεάζοντας για τις περιφερειακές παρενέργειες, αποστάσεις από το σχέδιο Τραμπ πήρε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας (της δεύτερης, μετά την Αίγυπτο, αραβικής χώρας που έχει συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ). Παράγωγο «ψευδαισθήσεων» χαρακτήρισε την αμερικανική συμφωνία ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Τη συγκυρία έσπευσε να εκμεταλλευτεί εν τω μεταξύ το υπό ανασυγκρότηση «Ισλαμικό κράτος». Σε χθεσινό ηχητικό μήνυμα, κάνει λόγο για «νέα φάση» με επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ», προσθέτει ως προαναγγελία επίθεσης, «θα δείτε μέσα στις επόμενες ημέρες (…) κάτι που θα σας κάνει να ξεχάσετε τη φρίκη» του παρελθόντος.