«Συγγνώμη» στην Ινδιάνα που έστειλε ο Μπράντο στα Όσκαρ ζητά μετά από… 50 χρόνια η Ακαδημία

273
indiana_xr

«Εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια!» απαντά η ίδια η Σασίν Λιτλφέδερ

Σχεδόν μισό αιώνα αφότου η Σασίν Λιτλφέδερ ανέβηκε στην σκηνή των Όσκαρ εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο για να καταγγείλει την απεικόνιση των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής στις ταινίες του Χόλιγουντ, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της ζήτησε συγγνώμη για την «κακοποίηση» που υπέστη. Επιπλέον, το Μουσείο Κινηματογράφου της ακαδημίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διοργανώσει μια εκδήλωση «συνομιλίας, επούλωσης πληγών και εορτασμού» με καλεσμένη την 75χρονη σήμερα γυναίκα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όταν ο Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου για τον «Νονό» το 1973, η Λιτλφέδερ ανέβηκε στη σκηνή της τελετής απονομής φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία και, με μια ομιλία 60 δευτερολέπτων, εξήγησε ότι ο ηθοποιός δεν μπορούσε να δεχθεί το βραβείο λόγω «της μεταχείρισης των Ινδιάνων από την κινηματογραφική βιομηχανία».

Ένα μέρος του κοινού την αποδοκίμασε έντονα. Ο πρωταγωνιστής των γουέστερν Τζον Γουέιν, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στα παρασκήνια, φέρεται να έγινε έξαλλος και να χρειάστηκαν έξι άτομα από το προσωπικό ασφαλείας για να τον συγκρατήσουν, σύμφωνα με την Guardian.

Η τελετή των Όσκαρ του 1973 πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δίμηνης κατάληψης του Γούντεντ Νι από το Κίνημα Αμερικανών Ινδιάνων στη Νότια Ντακότα.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα