Στροφή Μακρόν στην οικολογία μετά τη συντριβή από τους Πράσινους

117

Έπειτα από τη “βαριά” εκλογική ήττα που δέχθηκε από το κόμμα των Πρασίνων, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.

Χρήμα για πιο πράσινη οικονομία δεσμεύτηκε να ρίξει ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη “βαριά” εκλογική ήττα απ’ το κόμμα των Πρασίνων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που είδε το κόμμα του να καταποντίζεται, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξοδέψει επιπλέον 15 δισεκ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του προκειμένου να γίνει πιο πράσινη η οικονομία.

Οι ανακοινώσεις αυτές από τον Μακρόν έγιναν ως απάντηση στις προτάσεις της Σύμβασης Πολιτών για το Κλίμα (CCC) για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Ωστόσο, ο Μακρόν είπε ότι διαφωνεί με την πρόταση της Σύμβασης Πολιτών για φορολόγηση 4% επί των μερισμάτων για τη χρηματοδότηση νέων περιβαλλοντικών πολιτικών, λέγοντας ότι θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Μετά την κρίση της πανδημίας, ο Μακρόν υποσχέθηκε να «επανεφεύρει» την προεδρία του. Κυρίως μίλησε για τη βούλησή του για την ανάπτυξη μιας «ισχυρής, οικολογικής, κυρίαρχης και αλληλέγγυας οικονομίας» για να εξέλθει η Γαλλία από την ύφεση που προκαλεί η κρίση από τον Covid-19.

Η Σύμβαση των Πολιτών, η οποία απαρτίζεται από 150 πολίτες που κληρώθηκαν για να κάνουν προτάσεις, δημιουργήθηκε με εστόχο να ανταποκριθεί στην αμφισβήτηση που είχε εκφρασθεί στη διάρκεια της “κρίσης των κίτρινων γιλέκων”.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων προτάσεις της ομάδας αυτής είναι η πρόταση για τη μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους στα 110 χλμ/ώρα από τα 130 χλμ/ώρα που είναι σήμερα.

Ο δραστικός περιορισμός της διαφήμισης, η συνολική και υποχρεωτική ανακαίνιση των κτιρίων για λόγους ενεργειακής απόδοσης, ο περιορισμός της θέσης που έχει το ΙΧ αυτοκίνητο στις μετακινήσεις, η φορολόγηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και η απαγόρευση των θερμαινόμενων υπαίθριων χώρων καφέ και εστιατορίων.

Πηγή: efsyn.gr