Στο τραπέζι και οι 120 δόσεις για οφειλές σε Ταμεία και Εφορία

459

Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει τα δύο νομοσχέδια και θα τα θέσει υπόψη των δανειστών.

Έτοιμη να ρίξει στο δημόσιο διάλογο το χαρτί και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η κυβέρνηση. Την ημέρα συζήτησης της τροπολογίας για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις ρυθμίσεις:

«Το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, όταν θα είναι έτοιμες και τεχνικά, θα ανακοινωθούν ως προς το περιεχόμενο και την ουσία τους από τη μεριά των αρμοδίων υπουργείων. Ωστόσο, ναι, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου και τέτοιου χαρακτήρα παρέμβαση για την ελάφρυνση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος, ουσιαστικά υπονόησε ότι το θέμα των ρυθμίσεων δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας. Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει προχθές και από τον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο ο οποίος εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει τον Απρίλιο τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία είτε υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών είτε όχι. Αυτό βέβαια, αποτελεί ερμηνεία της ελληνικής πλευράς. Οι Ευρωπαίοι, εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από τον μνημονιακό νόμο του 2015 ο οποίος απαγορεύει ρητά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών γενικού χαρακτήρα.

Ανεξάρτητα από τις αποφασιστικές δηλώσεις που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αναζητήσει μια συναινετική λύση και στο θέμα των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό θα επιτευχθεί με τη θέσπιση των συγκεκριμένων κριτηρίων ένταξης στη ρύθμιση. Έτσι:

1.      Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, κούρεμα θα υπάρξει μόνο για τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του 2016 ενώ για τις οφειλές του 2017 και του 2018 το μόνο όφελος θα είναι η διαγραφή προσαυξήσεων και αυτή στη λήξη της ρύθμισης. Δικαίωμα ένταξης θα έχουν μόνο εμφανίζονται να έχουν κάνει συγκεκριμένες πληρωμές οφειλών μέσα στο 2019.

2.      Για τις οφειλές στην εφορία, θα θεσπιστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα ορίζουν όχι μόνο το αν θα επέρχεται η ένταξη στη ρύθμιση ή όχι αλλά ακόμη και τον αριθμό των δόσεων.

Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει τα δύο νομοσχέδια και θα τα θέσει υπόψη των δανειστών. Ο στόχος είναι η συζήτηση να ξεκινήσει στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης η οποία σε τεχνικό επίπεδο θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών πριν καν πραγματοποιηθεί το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κινηθεί συναινετικά αλλά… γρήγορα καθώς ο στόχος είναι και οι δύο ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στον Μάιο. Οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν και οι συνέπειες θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και στα δημόσια έσοδα.