Στήνονται μπλόκα από τους αγρότες ενόψει της έκθεσης Agrotica

432

Στην ατζέντα των κινητοποιήσεων πρωταγωνιστούν το αφορολόγητο στο αγροτικό πετρέλαιο, οι χαμηλές τιμές με τις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί, οι επερχόμενες αλλαγές και.οι φόβοι για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, ο τρόπος που θα ασφαλίζεται η παραγωγή, το ασφαλιστικό των αγροτών.

Στην Καρδίτσα, τα τρακτέρ παρατάχθηκαν στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στον δρόμο που οδηγεί προς Παλαμά, αφού νωρίτερα βρήκαν μπροστά τους τις δυνάμεις των ΜΑΤ που δεν τους επέτρεψαν να κλείσουν την εθνική οδό. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, μίλησε για τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα αγροτικά νοικοκυριά, τονίζοντας ότι «τα συσσωρευμένα προβλήματα που οξύνονται οδηγούν σε δραστική μείωση του εισοδήματος».

Το μεγαλύτερο μπλόκο με περισσότερα από 100 τρακτέρ στήθηκε από τους αγρότες του Τύρναβου που πλήττονται από το τέλος της πώλησης του χύμα τσίπουρου. Αρχικά απέκλεισαν συμβολικά την Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης και στη συνέχεια πάρκαραν τα τρακτέρ στην άκρη του οδοστρώματος. Κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς» και «η αμπελοκαλλιέργεια πεθαίνει», τηρώντας στάση αναμονής για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων. Συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν επίσης αγροτικοί σύλλογοι στην Αργολίδα και την Άρτα, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις οι αγρότες των Τρικάλων.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) χαιρέτισε την πρωτοβουλία των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, εξηγώντας τα σοβαρά προβλήματα: «Οι φετινές χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα, η απόφαση να πετάξουν χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές με τον αποχαρακτηρισμό του χύμα τσίπουρου, δίνοντας έτσι το τσίπουρο δώρο στην κερδοσκοπία 5-6 μεγάλων ποτοποιών, η κοροϊδία με το de minimis σε ροδάκινα και αμύγδαλα, το ακριβό πετρέλαιο για το οποίο ο κ. Βορίδης έχει το θράσος να δηλώνει ότι δεν αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. η επιστροφή στον ΕΦΚ και μας βγάζει χαζούς μαζί και τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη», σημειώνει.