Ως κίνηση που ανεβάζει περαιτέρω τους τόνους ερμηνεύεται η απόφαση της Τουρκίας να στείλει το γεωτρύπανο Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την Άγκυρα να στέλνει για πρώτη φορά πλοίο στη νότια περιοχή του νησιού.
Το τεμάχιο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων και, σύμφωνα με τουρκικά και κυπριακά μέσα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το Γιαβούζ, κάνοντας λόγο για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει το νησί.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πάντως ότι «σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ, οι δύο πλευρές θα μοιράσουν τα έσοδα» και ότι για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ η πρόταση Ακιντζί για την κατανομή του φυσικού αερίου.
«Κράτος πειρατής» η Τουρκία
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Στην ανακοίνωσή της η Λευκωσία σημειώνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να περιφρονεί προκλητικά τις εκκλήσεις τις διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Την απερίφραστη καταδίκη του για την ανακοίνωση παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου
από την Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, διαμηνύει εκ νέου πως οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.
Επισημαίνει πως δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες και σημειώνει περαιτέρω πως εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.
Κοινός τους στόχος, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.
Η Ε.Ε. προειδοποιεί
Άμεση ήταν και η αντίδραση από τις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προειδοποιεί εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, πριν από τη σημερινή έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.
«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο.
«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.
Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες».
Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται τη στιγμή που στο Βερολίνο πραγματοποιείται η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, Ευρωπαίων ηγετών, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.