Στην Αθήνα εκτάκτως ο Χαλίφα Χάφταρ

43

Στην Αθήνα, εκτάκτως, έφτασε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών.

 

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και ακολούθως, στις 21:15, έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Οι επίσημες συνομιλίες πάντως θα γίνουν το πρωί της Παρασκευής. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Λίβυος στρατάρχης θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών στις 9:20 το πρωί, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Η επίσκεψη του Χάφταρ αυτή έρχεται λίγα 24ωρα πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη, στην οποία η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί.

Νωρίτερα, σήμερα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο Χάφταρ άναψε το «πράσινο φως» για την εκεχειρία, ώστε να διεξαχθεί ομαλά η διάσκεψη του Βερολίνου, αυτή την Κυριακή.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ βρέθηκε εκτάκτως στη Λιβύη για να έχει συζητήσεις με τον Χάφταρ ώστε να μπορέσει να… σώσει τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

«Ο στρατηγός Χάφταρ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνδράμει στην επιτυχία των συζητήσεων για τη Λιβύη και είναι διαθέσιμος να συμμετέχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να διατηρήσει την υπάρχουσα εκεχειρία», δήλωσε ο Μάας.

«Είναι ένα καλό μήνυμα που δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει την εκεχειρία» επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ. «Στη διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ’ όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.