Στη Βουλή η τροπολογία για το ηλεκτρονικό μητρώο των ΜΚΟ

354

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής προσώπων τα οποία εμπλέκονται με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

 

Την προαναγγελία για την κατάθεσή της είχε κάνει από την προηγούμενη Παρασκευή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Πολιτική Προστασία και προβλέπει, μεταξύ άλλων, όπως επίσης είχε αποκαλύψει ο Νότης Μηταράκης, τον ορισμό εθνικού συντονιστή για τον έλεγχο των ΜΚΟ.

«Σε γενικές γραμμές, οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», είχε πει την περασμένη εβδομάδα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές του 2019, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε αναφέρει πως «η χώρα μας δέχθηκε γύρω στους 46.000 μετανάστες μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και συνολικά 72.000 όλη την προηγούμενη χρονιά. Αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που μπήκε στην Ευρώπη το 2019, βρίσκεται στα πέντε ελληνικά νησιά».

Η Ελλάδα, είχε πει ακόμη ο κ. Μηταράκης, χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «προκειμένου να ανοίξουμε περισσότερους διαδρόμους επιστροφής όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας απευθείας στις χώρες προέλευσης και όχι μέσω Τουρκίας».