Στη Μόσχα Σάρατζ και Χάφταρ υπογράφουν την κατάπαυση πυρός

342

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Φάγεζ ας Σάρατζ, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) που δέχτηκε να αναστείλει  την εκστρατεία του για την κατάληψη της Τρίπολης.

 

Στις συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών θα συμμετάσχουν οι δύο άνδρες «και εκπρόσωποι άλλων πλευρών στη Λιβύη αναμένεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, δήλωσε στο Λίμπια αλ Άχραρ ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, Χάλεντ αλ Μέσρι, που θα συνοδεύει τον Σάρατζ στη ρωσική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της αφρικανικής χώρας, Αγκίλα Σάλεχ.

Σύμφωνα με τον Μέσρι, η συμφωνία θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

Με πρωτοβουλία Τουρκίας – Ρωσίας
Η συμφωνία επετεύχθη μετά τη πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Ρωσίας, τέθηκε σε ισχύ χθες, αλλά τα δύο εμπόλεμα μέρη αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Είχαν προηγηθεί οι διαβεβαιώσεις Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα. Ο Σάρατζ ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας.

Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σάρατζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν τη σελίδα». «Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.

Εύθραυστη η εκεχειρία
Ο ίδιος διεμήνυσε στο διάγγελμά του ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του αν ο «επιτιθέμενος» παραβιάσει την εκεχειρία.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «να αποφευχθεί το να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται μετά από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της πρωτεύουσας κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες και τουλάχιστον 2.000 μαχητές.