Στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» – Θα καταθέσει τη Δευτέρα

286

Λίγες ώρες μετά την απαντητική επιστολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ.

Όπως έγινε γνωστό αναμένεται να καταθέσει, όπως προβλέπει ο νόμος και με όλα τα μέτρα προστασίας, το απόγευμα της Δευτέρας (16.00).

Σύμφωνα με τους βουλευτές (μέλη της προανακριτικής) του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άρειος Πάγος διασφαλίζει την εφαρμογή του νόμου για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και οι βουλευτές του κόμματος θα παραστούν στην κατάθεση της Δευτέρας καθώς έγινε δεκτό το αίτημα που είχαν διατυπώσει από την πρώτη στιγμή.

Θυμίζουμε πως στο έγγραφό του, ο αντεισαγγελέας αναφέρει με σαφήνεια πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες («Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση») θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Επιτροπής της Βουλής.

Το έγγραφο του αντεισαγγελέα, Παναγιώτης Μπρακουμάτσου, υποστηρίζει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων, καθορίζονται από:

το νόμο 2928/2001,
το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και
την υπ΄ αριθμ. 429/2018
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Το απαντητικό έγγραφο διαβιβάστηκε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης.