Σταμάτης Μαλέλης: Βοηθώντας τον κόσμο με την κατάθλιψη, βοηθάω και τον εαυτό μου

429

malelisΣτην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού καφέ “Κήπος” στα Χανιά βρέθηκε το Σάββατο ο Σταμάτης Μαλέλης, προκειμένου να μοιραστεί με τον κόσμο τις εμπειρίες του από τη σκληρή μάχη που έδωσε με το “τέρας” της κατάθλιψης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΚΑΙ και συγγραφέας, στα πλαίσια της παρουσίασης του καινούργιου του βιβλίο “Στη σκιά του Μαύρου Ήλιου”, μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τα όσα βίωσε.

” Βοηθώντας τον κόσμο, βοηθιέμαι και εγώ” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλέλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη στα άτομα που αντιμετωπίζουν τη νόσο.

xania

Ξεκινώντας να μιλάει για το νέο συγγραφικό του πόνημα, ο Σταμάτης Μαλέλης παραδέχτηκε πως το βιβλίο περιέχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.

“Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου, αν κι έχει πάρα πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, ενώ το προηγούμενο ήταν βιωματικό και αφορούσε εμένα. Είναι η ιστορία της Ρίτας, μιας κοπέλας που είναι απόλυτα επιτυχημένη, η οποία όμως πάσχει από κατάθλιψη, γνωρίζεται μαζί μου και είναι ουσιαστικά ένα μυθιστόρημα για το πώς η Ρίτα κι εγώ αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψή της.

xania5
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο καφέ “Κήπος” για την παρουσίαση του βιβλίου

 

“Θα έλεγα ότι η κατάθλιψη είναι γένους θηλυκού, “χτυπάει” πολύ πιο εύκολα τις γυναίκες. Η γυναίκα είναι πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη, δέχεται περισσότερες ωδίνες, περισσότερα βάρη ενώ είναι ακόμα και ορμονικό το θέμα. Πες μου αν έχεις θλιμμένα μάτια να σου πω αν είσαι γυναίκα γράφω στο βιβλίο και το πιστεύω απόλυτα”.

Η βιωματική αφήγηση του Σταμάτη Μαλέλη στο προηγούμενο βιβλίο του, έκανε πολύ κόσμο – ακόμα και επώνυμους – να παραδεχτούν το πρόβλημα που κατάλαβαν ότι είχαν.

“Ήταν μεγάλη χαρά, αν και πρόκειται για αντίθεση εφόσον γράφω για ένα τόσο σοβαρό και άσχημο θέμα όπως είναι η κατάθλιψη, να βλέπω τόσο πολύ κόσμο να με πλησιάζει και να μου λέει είδα τον εαυτό μου. Άρα και μόνο που το λέει παραδέχεται ότι κάτι έχει, έχει βοηθηθεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Το να σου λέει έστω κι ένας άνθρωπος, που εμένα μου το είπαν εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες, ότι μέσα από το βιβλίο σου βρήκα έναν τρόπο για να ξεφύγω γιατί κατάλαβα ότι δεν ήμουν μόνος μου, για μένα ήταν ίσως το καλύτερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Αυτό το λιθαράκι που έχω βάλει στο να ανοίξουν κάποια στόματα και να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, δεν έχει καμία σχέση με όσα έχω κάνει 30 χρόνια στην τηλεόραση” δήλωσε και συνέχισε:

“Όσοι επώνυμοι έκαναν την αρχή και το παραδέχτηκαν, έκαναν πάρα πολύ καλά. Το ότι ο Λαζόπουλος είπε δημόσια ότι είχε κατάθλιψη νομίζω βοήθησε πάρα πολύ. Κάποιος που θεωρεί ότι η κατάθλιψη είναι ένα στίγμα η κατάθλιψη και μετά βλέπει τον Λαζόπουλο να παραδέχεται κάτι τέτοιο, τον βοηθάει πολύ.Βεβαίως και υπάρχουν περιπτώσεις επωνύμων που υπερβάλλουν, αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Η Ελλάδα είναι η χώρα της υπερβολής και πρέπει να ανέβει ακόμα πολλά σκαλιά για να γίνει αυτό που θέλουμε όλοι”.

xania2

Πόσο όμως επιδείνωσε την κατάσταση η κρίση των τελευταίων χρόνων;

“Πάρα πολύ. Δημιούργησε απόγνωση, έδιωξε την ελπίδα από πάρα πολύ κόσμο και κυρίως νέους ανθρώπους. Για φανταστείτε τον νέο που δεν βρίσκει δουλειά, για σκεφτείτε αυτόν που φεύγει από τη χώρα του και πάει να βρει αλλού δουλειά; Βεβαίως η κρίση πολλαπλασίασε τα θύματα της κατάθλιψης”.

Πηγή: zarpa.gr / neatv.gr