Σταμάτης Μαλέλης: “Το ΚΙΝΗΜΑ Πρέπει Να Ξαναγίνει Ριζοσπαστικό Και Σοσιαλιστικό. Αρκετούς Αριβίστες Κουβαλάει.”

415

Ο Σταμάτης Μαλέλης αναλαμβάνει…. – Makeleio.gr

Ο Διευθυντής Ειδήσεων του MEGA Channel, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Γραμματέας Επικοινωνίας στη Χ.Τρικούπη και γνωστός Δημοσιογράφος, Σταμάτης Μαλέλης, παραχώρησε συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist” 

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη, με τον Σταμάτη Μαλέλη να μην “μασάει τα λόγια του” , απατώντας με σαφήνεια, περιεκτικότητα και θάρρος σε κάθε ερώτηση που αφορά καίρια ζητήματα της επικαιρότητας -και όχι μόνο – ακολουθεί παρακάτω.

Ο Σταμάτης Μαλέλης χαρακτήρισε “τοξικό” το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης ενώ υπογράμμισε, πως η φθορά στην Δημοσιογραφία είναι γεγονός και χρειάζεται ένα “Restart” στον χώρο για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ωστόσο, επισήμανε πως σε αρκετές των περιπτώσεων, η κριτική που δέχονται οι Δημοσιογράφοι είναι υπερβολική.

Έδωσε απάντηση σε όσους σχολιάζουν με αρνητικό πρόσημο την φράση του Γιώργου Α. Παπανδρέου, “Προοδευτική Διακυβέρνηση” θέτοντας το ερώτημα: “Υπάρχει κάποιος στον χώρο της κεντροαριστεράς που δεν σκέφτεται την ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση;” Ενώ χαρακτήρισε κάθε απόπειρα “σπίλωσης” της φράσης αυτής ως κίνηση που κρύβει ιδιοτέλεια.

“Βόμβες” οι απαντήσεις του κ.Μαλέλη αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του από την θέση του Γραμματέα Επικοινωνίας του κόμματος:  “Το κόμμα μας είναι στα χέρια μια μικρής ομάδας που αποφασίζει για όλα. Ο απόλυτος συγκεντρωτισμός. Σε τόσο κρίσιμα θέματα οι κεντρικές αποφάσεις παίρνονται χωρίς να ρωτηθούν τα μέλη και τα στελέχη μας.” Ενώ συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως για να γίνει μαζικό το Κίνημα, οφείλει να γίνει ξανά ριζοσπαστικό και σοσιαλιστικό, επισημαίνοντας πως “Αρκετούς Αριβίστες κουβαλάει το κόμμα”. 

Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Σταμάτης Μαλέλης, μίλησε για την ανάγκη να γίνονται “μικρές επαναστάσεις” – όπως το μεταρρυθμιστικό έργο του Γ.Α.Παπανδρέου κατά την περίοδο 2009-2011- χαρακτήριζοντάς τις, “κινητήριο δύναμη της ιστορίας”

Ως Διευθυντής Ειδήσεων του “MEGA CHANNEL” τόνισε πως στόχος είναι η “κορυφή” με βασικούς άξονες ενημέρωσης την αντικειμενικότητα , την αμεσότητα , την αποκάλυψη και την εγκυρότητα ενώ αναφορικά με την εκπροσώπηση των κομμάτων στα Κανάλια, μίλησε για το “MEGA” τονίζοντας πως δεν υπάρχει ζήτημα ανισομερούς κατανομής της εκπροσώπησης των πολιτικών.

Μαλέλης: Κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν - Συνεργασίες θα καθορίσει ο λαός |  in.gr

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Σταμάτη Μαλέλη:

  •  Kύριε Μαλέλη, ακόμα μια φορά, η Ενημέρωση και τα ΜΜΕ βρίσκονται στο “επίκεντρο” της κριτικής, τα Ελληνικά ΜΜΕ φαίνεται να εισπράττουν την “οργή” μεγάλης μερίδας του κόσμου για την “τοξική” πολιτική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως αξιολογείτε την κριτική των πολιτών; 

Τοξικό είναι το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από την αντιπαράθεση λείπουν τα καυτά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται αλλά δεν νομίζω ότι φταίνε για όλα τα κανάλια.

  •  Το τελευταίο διάστημα, φαινόμενα όπως οι δημοσιεύσεις “memo” από το Μαξίμου ή ακόμα και η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της “Λίστας Πέτσα” , προκαλούν δικαιολογημένα ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία της Είδησης. Υπάρχει κατά την γνώμη σας, “φθορά” στην Δημοσιογραφία σήμερα; Και αν ναι, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό; Τί πρέπει να συμβεί για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην εγχώρια Ενημέρωση; 

Σίγουρα υπάρχει φθορά στη δημοσιογραφία. Υπάρχει άμεση ανάγκη για επανεκκίνηση .

Υπάρχει όμως και μια υπερβολή της κριτικής. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των ειδήσεων. Η κοινωνία διέρχεται πολλαπλές κρίσεις. Σίγουρα επηρεάστηκε και η δημοσιογραφία.

Πιστεύω ότι είναι θέμα συνείδησης των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά του

 

  •  1 χρόνος Lockdown, με πολλές προεκτάσεις στην εφαρμοσμένη Δημοκρατία στην Ελλάδα, την Οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών, “πληρώνοντας” βαρύ τίμημα στο Υγειονομική κρίση με 7 μιση χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό και εκατομμύρια, σε καθεστώς ανασφάλειας. Πως αξιολογείτε την διαχείριση της κρίσης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση; 

Νομίζω ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση πήγε σχετικά καλά. Από ένα σημείο και μετά όμως άρχισε να παίρνει αντικρουόμενα μέτρα. Το ακορντεόν ήταν ακορντεόν πολιτικής και όχι μέτρων. Η πανδημία επελαύνει και μείς μειώνουμε τα μέτρα . Υπάρχει λογική? Όχι βέβαια. Ισως η μόνη λογική είναι αυτή της σκοπιμότητας. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι και ευτυχισμένη με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα  συνιστούσα στους κυβερνώντες  μικρότερη αλαζονεία

 

  •   Μεγάλη “κουβέντα” γίνεται, μετά την φράση του Γιώργου Α.Παπανδρέου για “Προοδευτική Διακυβέρνηση”, οι πολιτικές “ζυμώσεις” στην κεντροαριστερά μπορεί να οδηγήσουν στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ή είναι υπόθεση μιας Παράταξης που θα συστρατευτεί γύρω της ο Προοδευτικός κόσμος; 

Πολύ σωστή η φράση του Γιώργου Παπανδρέου. Υπάρχει αλήθεια στον χώρο της κεντροαριστεράς πολίτης που δεν σκέφτεται την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας;

Εκτός βέβαια εάν κάποιοι  εννοούν – δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί- ότι έχουμε σήμερα…προοδευτική διακυβέρνηση.

Οφείλουμε όσοι πιστεύουμε σε μια άλλη διακυβέρνηση να το προσπαθήσουμε . Πως θα γίνει θα μας το δείξει η ιστορία. Πάντως θέλω να είμαι σαφής. Οι κυρίαρχες αντιθέσεις συνεχίζουν να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία . Αυτοί που επιχειρούν να θολώσουν η να αμφισβητήσουν τις αντιθέσεις το κάνουν περισσότερο από ιδιοτέλεια. 

 

  •  Ως ένας πολυπράγμων άνθρωπος, “περάσατε” και από την πολιτική σκηνή ενεργά, ως Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής. Αποχωρώντας από την θέση αυτή, είχατε, μεταξύ άλλων δηλώσει το εξής: “Την κριτική μου σε πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν το ΚΙΝΑΛ να χάσει την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου θα την ασκήσω στα όργανα του κόμματος”, Θεωρείτε πως σχεδόν 2 έτη από την αποχώρησή σας, έχουν επιλυθεί τα προβλήματα του παρελθόντος στο Κίνημα Αλλαγής; 

Δυο χρόνια τώρα και λόγω της πανδημίας κάναμε μία η δύο συνεδριάσεις.

Το κόμμα μας είναι στα χέρια μια μικρής ομάδας που αποφασίζει για όλα. Ο απόλυτος συγκεντρωτισμός. Σε τόσο κρίσιμα θέματα οι κεντρικές αποφάσεις παίρνονται χωρίς να ρωτηθούν τα μέλη και τα στελέχη μας.

Κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί.  Οι πολίτες που πιστεύουν σε μια άλλη πολιτική βρίσκονται περιθωριοποιημένοι και σε απόγνωση.

Αντί  το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ να περάσει σε μια επιθετική πολιτική  που να συμβάλει στη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης περιορίζεται σε κούφια τσιτάτα που ικανοποιούν μόνο τους εμπνευστές τους.

Χρειαζόμαστε άλλη πολιτική. Μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς για να ξαναδούμε το χώρο μας μεγάλο. Το ΚΙΝΗΜΑ πρέπει να ξαναγίνει ριζοσπαστικό και σοσιαλιστικό. Αρκετούς αριβίστες κουβαλάει.

Στις 25 Μαρτίου, η Ελλάδα, της “καραντίνας”, γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στην εποχή μας, υπάρχει λόγος και χώρος για νέες “επαναστάσεις”; 200 χρόνια μετά, το Ελληνικό κράτος, πόσο, αλήθεια, αλλαγμένο είναι; 

Οι «επαναστάσεις» είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Μια μικρή επανάσταση και πολύ πρόσφατη ήταν οι μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου την περίοδο 2009 – 2011.

Τέτοιες επαναστάσεις χρειάζονται πολλές και η σημερινή  συντηρητική κυβέρνηση δεν μπορεί να τις κάνει. .

  Το σύνολο της Αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για “μονομερή” παρουσία των εκπροσώπων της ΝΔ στα μεγάλα κανάλια, τι απαντάτε σε αυτό; Πιστεύετε πως γίνεται δίκαιη και ισόνομη κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στους εκπροσώπους των κομμάτων; 

-Δεν υπάρχει μονομερής παρουσία της Νεας Δημοκρατίας τουλάχιστον στο κανάλι μου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΣ όλα τα κόμματα εκπροσωπούνται.

Το MEGA Channel, έχει μείνει στον κοινό νου ως το “Μεγάλο Κανάλι”, ποιά τα σχέδιά σας για να ξαναβρεθεί στην “κορυφή”.

Για την ενημέρωση που είμαι υπεύθυνος θέλω να σας πω ότι θέλουμε και πάλι να κυριαρχήσουμε κάνοντας ειδήσεις και ενημέρωση με σεβασμό στο πολίτη.

Μας ενδιαφέρει η αντικειμενικότητα η αμεσότητα  η αποκάλυψη και η εγκυρότητα.

Δουλεύουμε σκληρά και θα τα καταφέρουμε.

Πηγή: thesocialist.gr