Σταμάτης Μαλέλης: « Δεν ψηφίζουμε μόνο για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ αλλά και την μεγάλη δημοκρατική παράταξη »

219

Σταμάτης Μαλέλης: “Το ΚΙΝΗΜΑ Πρέπει Να Ξαναγίνει Ριζοσπαστικό Και  Σοσιαλιστικό. Αρκετούς Αριβίστες Κουβαλάει.” - Layout

Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, κος Σταμάτης Μαλέλης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή την άνοδο του ΚΙΝΑΛ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Για μένα είναι κάτι πάρα πολύ θετικό, κινούνται οι πλάκες θα έλεγα εγώ. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η δημοσκόπηση της Metron Analysis κάποιος μπορεί να βγάλει πολλά πολιτικά συμπεράσματα. Υπάρχει μια γενικότερη μετακίνηση, βλέπουμε δηλαδή να πέφτει η ΝΔ, για πρώτη φορά πέφτει τόσο πολύ, έπεσε 3 μονάδες και ταυτόχρονα πέφτει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό δηλαδή να πέφτει και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Βλέπω δηλαδή ότι ο κόσμος ψάχνει να βρει πια το καινούργιο, είχε απογοητευτεί από αυτό που ήταν κάποτε παλιό και ξαναγίνεται καινούργιο και ανανεωμένο, νομίζω ότι είναι σε μια διαδικασία ανίχνευσης με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Αναφορικά αν κομίζει νέες ιδέες η υποψηφιότητα Παπανδρέου

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Νομίζω ότι είναι ο μόνος που κομίζει νέες ιδέες δηλαδή αυτή τη στιγμή αν συζητάμε κάποια θέματα είναι η κλιματική αλλαγή, είναι η ψηφιακή επανάσταση. Θεωρώ ότι ο Παπανδρέου εκφράζει το νέο, το καινούργιο ενώ νομίζω οι περισσότεροι εσωκομματικοί του αντίπαλοί, χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, εκφράζουν το παλιό. Δηλαδή είναι το παλιό, είναι ξύλινο. Μιλάνε ότι είναι νέοι, ότι μπορούν να εκφράζουν τους νέους, όχι οι νέοι είναι πολύ πιο μπροστά, αυτοί εκφράζουν μηχανισμούς.

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για την αυτόνομη πορεία του κινήματος και το λεει ξεκάθαρα. Καταρχήν για ένα κίνημα που υπάρχουν οι προσδοκίες να παίξει ένα άλλο ρόλο, και να παίξει το δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος δηλαδή με την άνοδό του. Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι το ΚΙΝΑΛ συσπειρώνει και άλλο κόσμο, είναι από μια λεκάνη του 40% που μπορεί να φτάσει οπουδήποτε με τις σωστές πολιτικές άρα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μιλήσει ούτε για συνεργασίες ούτε για οτιδήποτε άλλο θα είναι λάθος. Και θα ήθελα ξεκάθαρα στον κ. Λοβέρδο, ο κ. Λοδέρδος όταν ψήφιζε την ιδρυτική διακήρυξη του ΚΙΝΑΛ δεν διάβασε την τελευταία φράση ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η προοδευτική διακυβέρνηση; Στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η προοδευτική διακυβέρνηση αυτό σημαίνει καμία συνεργασία.

Ερωτηθείς αν αποκλείει ότι προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να σημαίνει υπό όρους συνεργασία με την ΝΔ

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Εγώ αποκλείω τη συνεργασία με τη ΝΔ δηλαδή θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες διαφορές και πιστεύω ότι όσες φορές το έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν λάθος. Από την άλλη πλευρά σε αυτή τη φάση δεν βλέπω συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Λεω ξεκάθαρα ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν βλέπει πια την Κυριακή των εκλογών, βλέπει τη Δευτέρα. Εγώ πιστεύω ότι όποιος πάει να ψηφίσει στις κάλπες θα ψηφίσει και για τον επόμενο πρωθυπουργό. Μετακινούνται οι πλάκες, αλλάζει το σύστημα.

ΔΗΜ: Άρα υπό όρους και προϋποθέσεις θα βλέπατε ξανά τον κ. Παπανδρέου υποψήφιο πρωθυπουργό;

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Ναι νομίζω ότι αυτό είναι πια πάρα πολύ πιθανό. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, και νομίζω ότι ο ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ με την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου θα διεκδικήσει πια και την πρωθυπουργία.

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επιστρέφουν με τον Γ. Παπανδρέου και μόνο με τον Γ. Παπανδρέου. Θεωρώ ότι η μάχη μας αυτή τη στιγμή είναι και ιδεολογική, έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά και εγώ θα προέτρεπα και τους άλλους αντιπάλους να βάζουν την ιδεολογικής τους ατζέντα. Για να είμαι ειλικρινής την έχει βάλει ο κ. Λοβέρδος, δεν μπορούν όμως οι άλλοι να δοξάζονται κρυπτόμενοι. Να πουν τις απόψεις τους να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει.

Για τα debate

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: O κ. Παπανδρέου δεν είναι ενάντια στα debate, είναι υπέρ των debate και δεν είπε μόνο εξ αποστάσεως και διαδικτυακά, είναι σαφές ότι έχει προτείνει debate, έχει προτείνει τρία debate τα οποία όμως είναι διαφορετικά, θα είναι θεματικά, θα έχουν ελεύθερο χρόνο, θα μπορούν να συζητάνε μεταξύ τους, θα μπορούν να κάνουν διάλογο. Αυτά τα θέματα όμως για διαφόρους λόγους, γιατί ακόμη στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αυτή η γραφειοκρατία που κάποια στιγμή το σκότωσε και το πήγε από το 40 στο 10 γιατί τη γραφειοκρατία ήταν που απέρριψε ο ελληνικός λαός σε μια συγκεκριμένη στιγμή είναι ότι και πάλι έγιναν τέτοια λάθη στην επιτροπή που ασχολείται με τα debate που μίλησαν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση, πήραν αποφάσεις ανθρωποι που δεν έπρεπε να ηταν εκεί με αποτέλεσμα να μην ακουστούν όλες οι απόψεις. Ο κ. Παπανδρέου προτείνει τρία debate θεματικά.

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Αν έχει ένα ενδιαφέρον αυτή η αναμέτρηση, που έχει πολύ μεγάλο όπως αποδεικνύεται, είναι γιατί υπάρχει η παρουσία του κ. Παπανδρέου. Έχει τηλεθέαση γιατί είναι ο κ. Παπανδρέου. Ένα debate (με τους πεντε χωρίς τον κ. Παπανδρέου) τι να το κάνουν, κακό στο κίνημα θα κάνει όχι τον κ. Παπανδρέου δηλαδή στο κόμμα μας που πάει τώρα μπροστά μη του βγάλουνε τα μάτια . Πάει μπροστά πάει να ανέβει , μη το θέλουνε μικρό. Και θέλω να πω ευθέως είναι κάποιοι αντίπαλοι του Γ. Παπανδρέου αυτή τη στιγμή που θέλουν ένα μικρό κόμμα να είναι πάντα στο 5-6, να είναι περιφερειακό, να μπορούν να το ελέγχουν, το κάνουν και για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης. Ή πάμε να κάνουμε μια μεγάλη παράταξη ή καθόμαστε στο σπίτι μας.

Ερωτηθείς αν θα ήταν ικανοποιημένος με 150 χιλιάδες ψηφοφόρους

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Αν είναι 150 και 200 χιλιάδες θεωρώ ότι θα είναι αποτυχία ότι και να γίνει. Με αυτή την κινητοποίηση που υπάρχει, με αυτό το ενδιαφέρον που υπάρχει, με τα Μέσα όλα να παίζουν το ΚΙΝΑΛ λόγω ενδιαφέροντος και λόγω Γ. Παπανδρέου ασχολούνται τόσο πολύ εάν λοιπόν πάμε στις 150 και 200 χιλιάδες έχουμε αποτύχει.

Για το όνομα του κινήματος

Σ.ΜΑΛΕΛΗΣ: Προσωπική μου άποψη είναι να παραμείνει το ΚΙΝΑΛ γιατί το ΚΙΝΑΛ είναι ένας συνασπισμός ρευμάτων δηλαδή υπάρχει μια πολύ ισχυρή δύναμη που είναι η ανανεωτική αριστερά δεν μπορείς αυτά να τα πνίξεις. Το ΚΙΝΑΛ είναι το ΠΑΣΟΚ δηλαδή το Γ. Παπανδρέου δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τα σύμβολα, δεν είναι ο αγώνας ο οποίος δόθηκε τόσα χρόνια. Ναι στο ΠΑΣΟΚ αλλά ναι και στο ΚΙΝΑΛ.