Στ. Μαλέλης: Η αναγκαιότητα της δημοκρατικής συμπαράταξης

192

malelis wide

Έχω γράψει εκατοντάδες άρθρα για την κεντροαριστερά. Ακόμη και όταν κάποιοι την λοιδορούσαν και δεν την πίστευαν ως πολιτικό αλλά μόνο γεωγραφικό χώρο επέμενα στην εθνική και ευρωπαϊκή της αναγκαιότητα. Και συνεχίζω.

Το ριζοσπαστικό κέντρο, η σοσιαλδημοκρατία και η ανανεωτική σύγχρονη αριστερά είναι τα τμήματα τα οποία συνθέτουν την κεντροαριστερά. Για να υπάρξει πρέπει να υπάρξουν και τα τρία. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος διολίσθησης προς νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις η λαϊκίστικους αριστερούς ακροβατισμούς.

Η κεντροαριστερά της ελευθερίας του δίκιου της ανάπτυξης και του κράτους πρόνοιας είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Γι αυτό το λόγο θεωρώ ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η νέα ελπίδα για τους πολίτες αυτής της χώρας.

ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών έκαναν, έστω και με καθυστέρηση το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς η οποία μπορεί και πρέπει να ηγεμονεύσει πολιτικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για αυτό λοιπόν το πολιτικό εγχείρημα που σήμερα παλεύει για ένα αξιοπρεπές ποσοστό- ακόμη και την Τρίτη θέση- πρέπει να έχει συνέχεια. Πρέπει να έχει και επόμενη μέρα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να είναι οδηγός των εξελίξεων . Οχι μόνο να μην αποσυντεθεί αλλά να διευρυνθεί και άλλο. Να απευθύνει κάλεσμα και σε άλλες δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και τον αριστερό λαϊκισμό να συμπράξουν μαζί της. Η επόμενη μέρα περιμένει να αποδείξουμε ότι η συνεργασία μας δε ήταν ευκαιριακή αλλά προιόν της κοινωνικής και ιστορικής αναγκαιότητας. Περιμένει να αποδείξουμε οτι εμείς είμαστε το νέο.

Και εμείς όλοι που πιστεύουμε στο πολιτικό εγχείρημα θα είμαστε εκεί!