Σοκαριστική έρευνα! Πωλούνται ”σύγχρονοι” σκλάβοι μέσω Instagram και Google

Google, Instagram και Apple διαθέτουν εφαρμογές που διευκολύνουν την παράνομη διαδικτυακή αγοραπωλησία σκλάβων στις χώρες του Κόλπου.

Για όσους πιστεύουν ότι η περίοδος της σκλαβιάς και τον σκλαβοπάζαρων ανήκει αμετάκλητα στο παρελθόν, τότε εν μέρει μπορεί να έχουν δίκιο, διότι μονάχα η παλαιά μορφή τους παραμένει εκεί. Η έρευνα που διεξήγαγε το αραβικό BBC έρχεται να ανατρέψει με τον πιο αποκαρδιωτικό τρόπο τα όσα νομίζουμε πως γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, γυναίκες σε χώρες του Κόλπου που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί πέφτουν θύματα trafficking στο Διαδίκτυο, για μερικές χιλιάδες δολάρια, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που οι αγοραπωλησίες αφορούσαν και σε παιδιά.

Οι λεπτομέρειες ανατριχιαστικές. Κάποιες από τις «συναλλαγές» πραγματοποιούνταν στην εφαρμογή Instagram, η οποία ανήκει στο Facebook, με αναρτήσεις που προωθήθηκαν μέσω ειδικών hashtags, ενώ οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μέσω προσωπικών μηνυμάτων.

Άλλες περιπτώσεις τέτοιου trafficking έγιναν σε εφαρμογές που παρέχουν τόσο το Playstore της Google όσο και το AppStore της Apple. «Εκείνο που κάνουν στην ουσία αυτές οι εταιρείες είναι να προωθούν μέσω των υπηρεσιών τους μια διαδικτυακή αγορά σκλάβων», δηλώνει η Urmila Bhoola, ειδική του ΟΗΕ σε θέματα σύγχρονης σκλαβιάς και συμπληρώνει: «Αν η Google, η Apple, το Facebook και όποιες άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές σαν αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το Facebook δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με app developers για να αποτρέψουν στο εξής οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.