Σκάνδαλο κατασκοπίας έφερε παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Credit Suisse

216

«Ομόφωνα αποδεκτή» έγινε από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse την παραίτηση του Τιτζάν Τιάμ, διευθύνοντος συμβούλου της, ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπίας. Ο Τιάμ ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν διαπιστώθηκε ότι είχε προσλάβει ιδιωτική εταιρία ντετέκτιβ, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις στελεχών της τράπεζας.

 

Το ένα εξ αυτών ήταν ο Ικμπάλ Καν, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας, που στη συνέχεια πήγε στην αντίπαλη τράπεζα UBS. Αν και αρχικά η Credit Suisse είχε μιλήσει για μεμονωμένο περιστατικό, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο Τιάμ είχε κάνει το ίδιο για ακόμη ένα στέλεχος της τράπεζας.

Δεχόμενο την παραίτηση του Τιάμ, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας δήλωσε ότι παρέχει την πλήρη στήριξή του στον πρόεδρο της τράπεζας, Ουρς Ρονέρ, με τον οποίο ο Τιάμ είχε συγκρουστεί για την υπόθεση της κατασκοπίας.

Ο Τιτζάν Τιάμ αρνείται ότι γνώριζε τα περιστατικά κατασκοπίας και ενώ αρχικά υποστήριζε ότι η υπόθεση ήταν κατασκεύασμα του Ρονέρ για να τον διώξουν από την εταιρεία, δήλωσε τελικά ότι θα παραιτηθεί. Ωστόσο ο Ρονέρ είχε τη στήριξη των μετόχων της τράπεζας.

«Δεν είχα γνώση για την παρακολούθηση των δύο πρώην συναδέλφων. Η υπόθεση προκάλεσε προβλήματα στην Credit Suisse, άγχος και ζημία. Λυπάμαι που συνέβη αυτό. Δεν έπρεπε να έχει συμβεί», δήλωσε.

Ο Τιάμ θα φύγει από την εταιρεία την ερχόμενη εβδομάδα αφού παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Πάντως, η απομάκρυνσή του προκάλεσε πτώση της μετοχής της εταιρείας έως και 4%.

Τη θέση του Τιάμ θα πάρει το Τόμας Γκοτστάιν, επικεφαλής της εταιρείας για τις επιχειρήσεις της στην Ελβετία.