Σεισμός Κως: Γιατί δόθηκε άδεια στο μπαρ – Αναζήτηση ευθύνης τώρα!

Ζημιές στην Κω από σεισμό μεγέθους 6,4 ρίχτερ , Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες (ένας από αυτούς σοβαρά) και ζημιές σε κτίρια είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 01:32 το νησί της Κω. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.ΑΠΕ-ΜΠΕ/AEGEANEWS/Γιάννης Κιάρης

«Θα ήθελα να ξέρω ποιος έδωσε άδεια για μπαρ σε ένα κτίριο του 1920. Είναι ασυγχώρητο, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες», δήλωσε ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακης Τσελέντης – Χείμαρρος δηλώσεων.

ΚΩΣ  ΣΕΙΣΜΟΣ

Εύλογο το ερώτημα του κ. Τσελέντη μετά από τις εικόνες που αποτυπώθηκαν μετά το σεισμό στην Κω, με το μπαρ της παλαιάς πόλης να ήταν από τα ελάχιστα κτίρια που υπέστησαν τόσες ζημιές, κοστίζοντας τη ζωή σε δύο νεαρούς τουρίστες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη αυτό το γεγονός μαρτυρά την έλλειψη καθολικής εφαρμογής αντισεισμικών μέτρων σε όλα τα κτίρια και ιδιαίτερα -όπως ο ίδιος τονίζει- σε “χώρους που συνωστίζονται το καλοκαίρι οι νέοι” και προσθέτοντας “δεν νοείται να λειτουργούν μέσα σε τέτοιου είδους κτίρια”, υπονοόντας πόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο είναι για τη δημόσια ασφάλεια η χρήση παλιών χώρων με ελλειπή αντισεισμική κατασκευή για να συγκεντρώνονται τόσα πολλά άτομα ταυτόχρονα, όπως είναι ένα μπαρ.

0d8033_3

Kos-Seismos-0722_F

Ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου συνέχισε, αναδεικνύοντας το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος με τραγική αφορμή το θάνατο των δύο τουριστών στην Κω και τις καταστροφές στη Λέσβο νωρίτερα το καλοκαίρι. Η έλλειψη αντισεισμικότητας στις παλαιές κατασκευές, όπως και η αντισεισμική πολιτική σε μια περιοχή κατεξοχήν σεισμογενή όπως το Αιγαίο έχει περάσει, όπως τονίζει, σε δεύτερη μοίρα.

Άκης Τσελέντης: «Παρότι έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ο προγραμματισμός και η ευθύνη της πολιτείας δεν παύει να είναι τεράστιας σημασίας. Τα πιο πολλά σήμερα γίνονται σε εθελοντική βάση. Στη Λέσβο, για παράδειγμα, στείλαμε ανθρώπους να τοποθετήσουν φορητό δίκτυο σεισμογράφων καλύπτοντας μόνοι μας τα έξοδα. Στην Κω δεν έχουμε πια τη δυνατότητα να το επαναλάβουμε. Το Γεωδυναμικό κινδυνεύει για πρώτη φορά στην ιστορία του να μην έχει βραδινή βάρδια, ελλείψει πόρων».

Δεν είναι όλα μαύρα, όπως προσθέτει ο κ. Τσελέντης. Στις σύγχρονες κατασκευές οι αντισεισμικοί κανονισμοί αποδίδουν καρπούς, όμως τονίζει πως το θέμα παραμένει αυτό των παλαιών κτιρίων, όπως το επίμαχο μπαρ στην παλαιά πόλη της Κω.

«Εκεί βέβαια [εννοώντας τα παλαιά κτίρια] μπορούμε να λάβουμε μόνο κάποια στοιχειώδη μέτρα για να μειώσουμε την επικινδυνότητά τους. Εκτός κι αν πρόκειται για δημόσια κτίρια ή κτίρια συνάθροισης κοινού, που πρέπει να ελεγχθούν και να προστατευθούν καταλλήλως», δείχνοντας ο κ. Τσελέντης εμμέσως πλην σαφώς το γκρεμισμένο πια μπαρ στο οποίο οι 2 άτυχοι άντρες άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Επιμέλεια: Ζωή ΠετράκουΔεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.